Две години след като извърши първото в историята прелитане покрай Плутон, космическият апарат New Horizons се приближава към нова ледена космическа скала, намираща се в края на Слънчевата система. Небесното тяло се нарича 2014 MU69 и се намира на около 6,5 милиарда километра от Земята. На 18 юли учените от мисията New Horizons забелязаха 2014 MU69 от Аржентина при преминаването му пред отдалечена звезда. Затъмнението, наблюдавано през 5 различни телескопа, предостави доста нова информация относно размера, формата и яркостта на 2014 MU69.

Според данните от тях космическата скала е с размери не повече от 32 км, а формата му наподобява разтегната топка за ръгби (силно удължен сфероид), или две ледени джуджета, слети в едно. Това придава на обекта силуета на гумено пате, подобен на този на кометата, открита от Европейската космическа агенция преди 2 години.

Възможно е 2014 MU69 да се окаже всъщност 2 отделни обекта, които орибитират един около друг или са толкова доближени, че се дори се допират. Ако теорията се окаже вярна, това би означавало че диаметърът на всеки един от тях е между 15 и 20 км. Този обект е открит през 2014 г. в Пояса на Кайпер, далечен и мрачен звезден пояс от повече от 900 заледени космически обекта с различни размери.

"Това откритие е наистина невероятно", каза Алън Стърн, главен изследовател от мисията New Horizons. Формата на MU69 е определено провокативна и би могла да бележи нова първа стъпка за "Нови хоризонти", превръщайки се в първото открито двойно небесно тяло от Пояса на Кайпер".