Под повърхността на Плутон може да се крие течен свръхсолен океан, твърдят учени, позовавайки се на все по-сериозни доказателства, идващи от сондата "Нови хоризонти".

Тяхното предположение е, че повърхността на Плутон скрива повече от 100 км течна вода. Учените правят предположение за състава на океана, че съдържанието на сол е подобно на това на Мъртво море. Чрез моделиране на динамиката на удара, създал огромен кратер на повърхността на Плутон, екип учени е направил оценка колко дебел може да е този течен слой.

Теорията за този океан се върти около т.нар. Сърце на Плутон - регион в западната част на планетата, където има огромен кратер. На базата на наблюденията си учените предполагат, че там се намира и приливната ос, която свързва планетата с най-големия ѝ спътник Хирон. Начинът, по който двете небесни тела са свързани, кара учените да предполагат, че в този регион има по-голямо количество маса, отколкото където и да било другаде на планетата, обяснява Slash Gear.

Според учените фактът, че това тяло, толкова далеч в Слънчевата система, може да има течна вода, и то в такива огромни количества, е наистина забележителен.

Виж още: Космически бактерии ще осигуряват храна на космонавтите на Марс