Най-големият в историята на човечеството марсоход преди два дни успешно се приземи на Марс. Реактивната спускателна платформа Sky Crane зависна над повърхността на Червената планета и плавно спусна, с колелата надолу, закачения на найлонови въжета Curiosity. Точката, в която стана това - кратерът Гейл, където добре се виждат дълбочинните слоеве на марсианската почва, разкриващи геологическата история на планетата.

Мекото спускане на толкова голямо устройство е много трудно. Атмосферата е толкова рядка, че няма как да се използва единствено парашут, и в това време е достатъчно плътна, за да създаде значителни проблеми със стабилизирането при използването на ракетните двигатели.

Въпреки че в предишни мисии са използвани аеробалони за смекчаване на удара при приземяването, в случая с Curiosity няма как да се използва тази технология заради голямото му тегло. Но учените намериха решение на проблема - спускателната платформа, която свърши своята работа идеално.

Чрез тези фотографии ще видите марсохода Curiosity отблизо и в детайли - неговата конструкция, тестове, изстрелването му и първите кадри от Марс.