45 години, прекарани в обиколката на Слънчевата система, наистина може да изцеди силите на един космически кораб.

Мисията на NASA Voyager 1, стартирана през 1977 г., премина в това, което учените наричат ​​междузвездно пространство през 2012 г., и просто продължи - космическият кораб сега е на 14.5 милиарда мили (23.3 милиарда километра) от Земята. И докато Voyager 1 все още работи правилно, учените от мисията наскоро забелязаха, че сондата изглежда объркана относно местоположението си в Kосмоса, без да влиза в безопасен режим или по друг начин да задейства аларма.

„Такава мистерия е нещо нормално за този етап от мисията Voyager“, казва в изявление Сузане Дод, ръководител на проекта за Voyager 1 и неговия близнак, Voyager 2, в лабораторията за реактивно движение на NASA в Калифорния.

„И двата космически корабa са на почти 45 години, което е далеч отвъд това, което планирахме за мисията“, добавя Дод. „Освен това те са в междузвездно пространство - среда с висока радиация, в която никой космически кораб не е летял преди.“

Проблемът е свързан със системата за артикулация и контрол на позицията на Voyager 1, или AACS, която поддържа космическия кораб и неговата антена в правилната ориентация. И AACS изглежда работи добре, тъй като космическият кораб получава команди, действа по тях и изпраща научни данни обратно на Земята със същата сила на сигнала, както обикновено. Независимо от това AACS изпраща нежелани телеметрични данни на манипулаторите на космическия кораб.

В изявлението на NASA не се посочва кога е започнал проблемът или колко дълго е продължил.

Агенцията казва, че екипът на Voyager ще продължи да разследва проблема и ще се опита да го коригира или да се адаптира към него. Това е бавен процес, тъй като сигнал от Земята в момента отнема 20 часа и 33 минути, за да достигне до Voyager 1; получаването на отговора на космическия кораб носи същото забавяне.

Втората сонда Voyager 2, също пусната през 1977 г., се държи нормално, съобщи NASA. Мощността, която космическият кораб близнак може да произведе, винаги пада и членовете на екипа на мисията са изключили някои компоненти, за да спестят енергия - мерки, за които се надяват, че ще продължат работата на сондите поне до 2025 г.

„Има някои големи предизвикателства пред инженерния екип“, завършва Дод. „Но мисля, че ако има начин да се реши този проблем с AACS, нашият екип ще го намери.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първата дългосрочна мисия в Космоса променя мозъка на новите астронавти