Късогледството може да е тривиален проблем, който би трябвало да бъде оставен на офталмолозите, но се оказва, че засяга толкова голям процент от населението на Земята, че в решаването му са се намесили голям екип от учени и дизайнери. Поради късогледството Китай не може да намери достатъчно пилоти, а потенциалните загуби в световен мащаб поради този тип затруднения са изчислени на 244 милиарда долара годишно. Прогнозите не са никак добри - до 2050 г. се очаква повече от половината население на света да страда от късогледство, а проблемът може да доведе в някои случаи и до загуба на зрение. Специалистите смятат, че това отдавна не е генетична предразположеност, а се дължи на факта, че все повече хора прекарват по-малко време навън и повече време пред екраните. Разбира се, промяната в поведението и, разбира се, всички утвърдени лечения могат да забавят този процес, но дизайнерът и бивш учен от NASA Тод Брахър има едно по-различно предложение.

Иновативното изобретение всъщност представлява чифт очила, които обаче не разполагат със стъкла, а само с рамка. Те имат свойството да поглъщат естествената светлина или тази от изкуствен източник и след това да светят цели 25 минути с точната дължина на вълната на слънчевата светлина (480 nm), която помага на очите да се развият оптимално. По този начин се активира ретиналният допамин, ключов невротрансмитер, влияещ върху развитието на очите. Според създателите носенето на очилата два пъти дневно е достатъчно условие, за да бъде предотвратено късогледството. Очилата имат доста минималистичен дизайн, в който е включен слой от фотолуминесцентен пигмент, абсорбиращ светлината. В същото време те не се надраскват толкова лесно - нещо, което принципно е доста характерен недостатък на повечето повърхности.

Очилата са дело на дизайнерския екип на Betterlab, които могат да се похвалят с разработването и на други интригуващи продукти. По-озадачаващото в случая е, че дизайнът им е в процес на патентоване, но все още не е взето решението дали те ще бъдат пуснати в масово производство. Betterlab се е наложила като име, което работи с учени и изследователи, но не предлага типичната консултантска дейност. Студиото няма желание да дава надежда за патенти, които в близко бъдеще няма да видят реализация, но в същото време има желание да открие най-подходящия начин добрите идеи да бъдат осъществени. Признаваме - целите им са доста нетипични, но в крайна сметка бъдещето не може да бъде разбрано от всички на мига, нали?

Снимки: Betterlab

Виж още: Лаптопите, които изпревариха времето си (ВИДЕО)