Откриха най-студеното от известните кафяви джуджета обекти, чиито свойства ги нареждат между звездите и планетите.
Възможно е те да принадлежат към нов тип небесни тела, пише международен изследователски екип в публикация за списание Astronomy and Astrophysics.

Температурата на джуджето CFBDS J005910.83-011401 е около 350 градуса Целзий. То се намира на около 40 светлинни години от Земята и е изолиран обект, който не обикаля около други звезди.

Кафявите джуджета са малки звездоподобни обекти, чиято температура не е достатъчна за поддържане на термоядрена реакция за превръщане на водорода в хелий и те изстиват в продължение на цялото си съществуване.

По редица свойства джуджетата приличат повече на гигантските газови гиганти от типа на Юпитер, отколкото на звезди. Например в атмосферата им се срещат прахови и аерозолни облаци, а така също и големи количества метан също като на Юпитер. Има и съществени разлики: например в атмосферата им не се наблюдава присъствие на амоняк.

Известни са два типа джуджета: L (между 1200 и 2000 градуса) и T (под 1200 гродуса).
Свойствата на CFBDS0059 не са характерни за нито един от двата класа: извънредно ниска температура и наличие на амоняк в атмосферата.
Възможно е то да бъде отнесено към нов клас Y междинно звено между газовите гиганти и кафявите джуджета, смятат астрофизиците.

Тагове: