Това, което виждате в приложеното видео, е художествена презентация на ефекта на черните дупки, или поне това, което учените смятат, че представляват те, гледани отблизо, в момент на разпръскване на материя, необходима за създаването на нови звезди.

В ново проучване, публикувано тази седмица, се показва връзката между X-Ray вятъра, създаден от свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката и разпиляването на частици материя, които могат да бъдат използвани за образуването на звезди.

От НАСА са били така любезни да направят това видео, в което показват самия процес, гледан от достатъчно близо, за да се види черната дупка в действие. За да съберат данните, необходими за направата на видеото, от НАСА са използвали обсерваторията Herschel Space и рентгенов спектрометър на астрономическия сателит Suzaku.

Използвайки тези инструменти, учените са надникнали в една галактика, наречена F11119 + 3257, която е на около 2,3 милиарда светлинни години от нас. В центъра на тази галактика има свръхмасивна черна дупка, която е по-голяма от 16 слънца, взети заедно. Изследователите установили, че от центъра на черната дупка излиза газ със скорост от 273 588 480 км/ч, създавайки това, което е известно като рентгенов вятър.

Вятърът се предизвиква от супергорещите условия около черната дупка. Отливът от тази черна дупка се смята, че е с дължина от 1000 светлинни години от центъра на галактиката. Това откритие дава нов поглед върху това, как черните дупки са свързани с формирането на звездите.

 

 

Прочетете още: Откриха черна дупка, 12 милиарда пъти по-голяма от Слънцето