NASA завърши сглобяването на главното огледало на най-големия си телескоп досега. Все още има да се свърши много работа, за да се създаде телескопът, наречен James Webb Space Telescope, преди той да бъде пуснат през 2018 г., но това е важна стъпка.

Инсталирането на огледалата е внимателен процес. 18-те отделни сегмента с шестоъгълна форма са изработени от ултралек берилий. Всяко огледало трябва да бъде монтирано върху специална рамка и те трябва да са разделени едно от друго със само няколко милиметра. За точното позициониране е била използвана високотехнологична роботизирана ръка.

Рамката, която държи огледалата, е проектирана така, че да може да се сгъва, за да може телескопът да заеме по-малко пространство при изстрелването му в орбита. Когато James Webb Space Telescope бъде изпратен в Космоса, той ще заеме „мястото си“ на 1,6 милиона километра от Земята. По пътя рамката ще започне да се разгъва, за да се образува огледало с размер 6.9 метра в диаметър. Това е почти три пъти повече от диаметъра на основното огледало на телескопа Хъбъл.

James Webb Space Telescope ще наблюдава галактики на над 13 милиарда светлинни години разстояние.

 

Прочетете и това: На Плутон има огромни айсберги, плаващи в море от течен азот