Lockheed Martin разработва технология, която може да доведе до създаването на по-леки, по-малки и сравнително евтини алтернативи на традиционните космически телескопи. Технологията, наречена Segmented Planar Imaging Detector for Electro-optical Reconnaissance (или SPIDER), заменя класическите лещи с хиляди малки такива.

Всеки обектив поема светлина и я праща към силициеви фотонни чипове, разработени от Университета на Калифорния. Старши сътрудникът от Lockheed Martin Алън Дънкан обяснява как работи системата: "Те могат да направят моментна снимка, да я обработят и изображението да е готово веднага. Това е нещо като фотоапарат от типа насочи и снимай (point-and-shoot).“

Компанията твърди, че SPIDER може да намали размера и теглото на телескопите от 10 до 100 пъти.

Проектът е финансиран от DARPA, но все още е в начален етап и може да отнеме от 5 до 10 години, считано от сега. Но когато новото поколение компактни космически телескопи се появи, това ще спести много пари за изпращането им в Космоса. Също така ще могат да се произвеждат телескопи с разнообразни форми, размери и конфигурации, тъй като няма да има нужда да бъдат цилиндрични, за да събират големи кръгли лещи (като при Хъбъл).

 

Прочетете и това: NASA показа ново селфи на Curiosity