Има различни теории за това, как се е формирала Слънчевата система, но учените не са успели да се споразумеят за нещо, което обяснява всичките ѝ странности.

Сега учените от университета в Чикаго имат нов модел, който обяснява една от вечните мистерии около формирането на Слънчевата система. Те предполагат, че нашата Слънчева система е формирана в масивен космически „балон“, който е създаден от една звезда, от 40 до 50 пъти по-голяма от нашето Слънце. Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

Тези гигантски звезди се наричат ​​Wolf-Rayet звезди и горят с най-високата температура от всички звезди в нашата Вселена. Това води до образуването на звезден вятър, който обгръща звездата в елементите, които произвежда, които в крайна сметка формират този „балон“ около нея. Прахът и газът попадат в капан вътре в „черупката“ на този „балон“, което е едно чудесно място за създаването на нови звезди.

Сегашната преобладаваща хипотеза за образуването на Слънчевата система е, че тя е формирана в периферията на свръхнова. Въпреки това тази теория не може да обясни изобилието на изотопа алуминий-26 в нашата Слънчева система в началото, нито засяга липсата на изотопа желязо-60. Пропорциите на тези два елемента в нашата Слънчева система в ранния ѝ етап в сравнение с останалата част на галактиката е нещо като космическа мистерия. Но теорията за Wolf-Rayet може да предостави решение.

Макар че нищо не е наистина сигурно, когато става въпрос за това, което знаем за Космоса, със сигурност това е една интересна теория, която заслужава по-нататъшно проучване.