Мисията за тестване на различни методи за почистване на космически отпадъци RemoveDebris се приготвя за изстрелване.

Сондата RemoveDebris ще опита да улови първата си цел - малък сателит, - като я оплете с мрежа, както и ще тества дали използването на харпун е ефикасно за събиране на боклука, реещ се в околоземна орбита, пише ВВС. След като стреля по целта, ще се активира щифт, който да не позволява изпускането на отпадъците.

RemoveDebris е проектиран да носи четири експериментални товара и камери. Сондата ще пътува до Международната космическа станция, откъдето ще бъде изстреляна в Космоса. След това RemoveDebris ще се премести в по-ниска орбита, за да извърши четири експеримента, преди повторно влизане в земната атмосфера, за да изгори.

Според Космическия център в Съри съществуват около 7.716 тона космически отпадъци, които обикалят около Земята, състоящи се от мъртви сателити, ракетни двигатели, парчета боя и парчета от сблъсъци. Носещи се в орбита с десетки хиляди километра в час, дори и малък фрагмент може да унищожи спътник. Такъв е случаят със сателита Envisat на Европейската космическа агенция, който е с големината на два двуетажни автобуса и спря да работи през 2012 г.

Задачата на RemoveDebris е да се тестват евтини технологии, които биха могли да бъдат използвани за събиране и премахване на космическите отпадъци.

Тагове: