Специалистите от NASA разработиха миниатюрен апарат за изследване на астероидите. Негова главна отличителна черта е начинът му на придвижване по повърхността – вместо да използва колела, той ще подскача.  Малкият робот носи името Hedgehog (таралеж) и е резултат от съвместната работа на учените от Лабораторията по реактивно движение на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (NASA's Jet Propulsion Laboratory), университета Станфорд и MIT. Самоходният апарат от нов тип има формата на куб с шипове и ще тежи от 5 до 9 кг.

Роботът ще се придвижва по повърхността на малките космически тела подскачайки, освен това ще притежава възможността да се движи във всяко направление независимо на коя страна ще се приземи. Апаратът се задвижва, върти и спира чрез маховици във вътрешността си, а шиповете играят ролята на „крака“, едновременно защитавайки корпуса. В шиповете ще могат да се разполага различно оборудване, като термосонди, камери и др.

 

Два „таралежа“ вече бяха тествани в лабораторни условия в среда, имитираща пресечена местност с ниска гравитация. Те са се справили с всички задачи, което ще позволи да бъдат изпратени за изследване на малките космически тела, такива като кометите и астероидите с тяхната надупчена повърхност, която е невъзможна за изследване със стандартните колесни апарати. Важно преимущество се явява и сравнително ниската цена на новите роботи. В момента учените „учат“ роботите на самостоятелна работа без намеса на оператори.