NASA и SpaceX не са единствените, които планират колонизиране на Марс - сега към тях се присъединяват и Обединените арабски емирства, които имат амбициозен план за построяване на град с размерите на Чикаго на Червената планета, съобщават от Al Jazeera. В същото време, в което САЩ имат намерение да изпратят експедиция до Марс в близките две десетилетия, ОАЕ разработват по-дългосрочна перспектива, реализирайки програмата „Марс 2117“, която предполага колонизиране на Марс в следващите 100 години.

Новият проект – това е семе, което ние засяваме днес, очаквайки бъдещите поколения да приберат плодовете от него, движени от желанието за откриване на нови знания“, казва Шейх Мохамед – „кметът“ на Дубай. „Изпращането на хора на друга планета е отдавнашна мечта на човека. Нашата цел се състои в това ОАЕ да оглавят международните усилия за нейното осъществяване.“

През 2020 година ОАЕ ще изпратят своя космическа сонда в орбита около Марс, която ще изследва Червената планета минимум до 2023 година. Но безспорно Mars 2117 се явява далеч по-амбициозният план от пускането на сондата. Град с размерите на Чикаго и 600 000 души население“, разказва за проекта Саид Ал Джергави. Разбира се, в програмата има много неизяснени малки детайли, но изследователите имат цяло столетие, за да ги измислят.

Тагове: