След катастрофичните проблеми с хардуера на космическия телескоп Kepler NASA опита спасителния план Second Light и той се отплаща с HIP 116454b, нова екзопланета.

След като половината стабилизационна система на Kepler отказа, учените на Земята бяха принудени да стабилизират уреда с помощта на Слънцето. Соларното налягане е това, което налага въвеждането на балансиращи колела, а по ирония и това, което ги замества.

Second Light работи, като наземният контрол разполага телескопа така, че слънчевата радиация да го удря под правилния ъгъл в правилния момент и да работи като стабилизатор. Фокусът на Kepler трябва да е съвършен, за да улавя мимолетното затъмняване пред звезда, когато екзопланета минава пред нея. HIP 116454b е 2.5 пъти по-голяма от земята и се върти доста бързичко – цяла година минава за 9 земни дни.

Това, разбира се не означава, че сме открили планета, на която има или е възможно да съществува живот, а че разширяваме космическата си карта с детайли и цели за бъдещи изследвания.

Какво може да живее там? Вижте в тази статия: Какви би трябвало да бъдат извънземните форми на живот?