Британски астрономи откриха тъмно петно, което във видимия диапазон има червен цвят на повърхността на планетата джудже Хаумеа. Учените са представили резултатите от работата си на Европейския конгрес по планетарни науки, а статия по темата ще се появи в изданието Universe Today.

Учените в момента се затрудняват да дадат каквото и да било логично обяснение за възникването на петното. За да отговори на въпроса за неговия произход, екипът планира да проведе поредица от наблюдения с помощта на телескопа VLT, който се намира в Чили и е собственост на Европейската южна обсерватория.

Очаква се новите наблюдения, които ще започнат през 2010 г., да изяснят и въпроса за състава на гигантското петно. Хаумеа е открита през 2004 г. Тя се намира в т.нар. Куиперов пояс - регион в Слънчевата система, след орбитата на Нептун, който съдържа голям брой малки небесни тела. Обектът първоначално е наречен 2003 EL61, но преди около година Международният астрономически съюз му даде името Хаумеа, в чест на хавайската богиня на плодородието и децата.

Тагове: