Благодарение на неотдавнашното прелитане на сондата New Horizons близо до Плутон вече знаем, че повърхността му е покрита с ледени равнини и планини и едва ли е подходяща за оцеляването на какъвто и да е живот. Но ако говорим за недрата на студеното джудже, положението е може би малко по-различно.

 

Знаменитият британски астрофизик и популяризатор на науката Брайън Кокс смята, че в търсенето ни на извънземен живот не бива да изхвърляме като възможност Плутон – там е напълно възможно да бъдат открити океани, които може да са скрити под неогтоприемната му повърхност. В интервю за Times Кокс пояснява: „космическият апарат New Horizons показа, че под повърхността на Плутон навярно има океан, което означава, че ако нашите представи за възникването на живота на Земята са верни, то напълно възможно би било такъв да се зароди и там“.

 

Сред многото детайли от повърхността на Плутон, които New Horizons засне, може да се видят някои наистина интересни области, видимо от плаващ лед, както и огромни ледени планини, извисяващи се на 3.5 км височина. „Основата на тези планини би трябвало да е от воден лед“, каза ръководителят на мисията на New Horizons – Алън Стерн в коментар на откритието. "За първи път виждаме лед на Плутон, така че със сигурност там има предостатъчно вода. А щом има вода, защо да няма и живот във вид на прости едноклетъчни организми"?

6 интересни факта за Плутон, разкрити от New Horizons