След като New Horizons ни разкри толкова интересни неща за Плутон, сега космическият кораб има нова цел – малък и студен обект от Пояса на Кайпер, наречен 2014 MU69. Пътят няма да е никак лесен, тъй като New Horizons ще трябва да пропътува разстоянието от около 1.6 млрд. километра, пишат от Wired. Разбира се, към трудностите трябва да отбележим още нещо – пътуването до Плутон беше много точно начертано и изчислено, а следващото приключение – не чак толкова.

Поясът на Кайпер, който се намира в края на Слънчевата система, е интересен за учените, тъй като обектите в него са съставени от материали, които в основата си не са се променили от раждането на системата – преди 4.6 млрд. години. От NASA търсят следващата цел на мисията си още от 2011 година, но земните телескопи не успяват да открият интересен обект, който да е в обсега на New Horizons. Под „обсег“ трябва да разбираме наличното гориво. И така през 2014 година агенцията се обръща към Hubble. Чрез него са набелязани пет евентуални цели, които впоследствие са сведени до две. 2014 MU69 има известен превес, тъй като е по-лесна за достигане. Чуденето идва от факта, че втората цел изглежда по-ярка, което може би е знак, че обектът е по-голям. „Трябваше да преценим риска и да изберем между цел, която ще достигнем много трудно, и друга, която е по-малка, но шансовете ни за успех са по-големи“, обяснява Хал Уийвър, част от проекта New Horizons. Когато залогът е кораб, струващ милиони, изборът е бил очевиден.

Още тази есен NASA ще насочи космическия кораб към новата си цел. Това ще стане чрез четири маневри, а, ако всичко мине успешно, New Horizons ще достигне целта си през януари 2019 година. Интересното в ситуацията е, че новата цел ще бъде официално предложена пред правителството чак през 2016 година. Причината са бюрократични правила, според които тогава ще се гласува новият бюджет на агенцията. Тогава, разбира се, ще е късно за маневри. Хубавото е, че от NASA не са изгубили чувството си за хумор. Алекс Паркър, част от екипа на New Horizons, пусна съобщение в Twitter акаунта си, което е директна препратка към „Марсианецът“, един от най-очакваните филми на тази година (поне за голяма част от екипа на HiCOmm). Режисьор на лентата, базирана на романа на Анди Уеър, e Ридли Скот, а в главната роля ще видим Мат Деймън.

 

 

Астрономите откриха двойна черна дупка в най-близкия до Земята квазар