Човечеството продължава да покорява Космоса! Можете ли да кажете кое е събитието, което е било най-значимо за опознаването на световете извън нашата планета? Именно затова направихме нашата игра „Покори Космоса“, в която можете да подредите по важност тези събития, а един от вас, участниците, ще спечели страхотния HTC One M9!

Отплеснахме се, но всъщност искахме да отбележим постиженията на мисията New Horizons, която само преди седмица достигна своята цел – планетата джудже Плутон. Историческата среща не присъства сред събитията, които сме избрали за нашата игра, но няма страшно – можете да я добавите. Припомняме, че най-интересните от тях ще бъдат включени в специален материал в HiComm.bg. Разбира се, ще цитираме и имената на хората, които са направили предложението.

 

 

Допреди седмица Плутон беше небесно тяло, обвито в мистерия. След историческия полет на New Horizons започваме да откриваме много нови неща. А в следващите 16 месеца ще продължаваме да получаваме нова информация! От Vox* са подбрали шест невероятни неща, които вече знаем благодарение на космическия апарат, който осъществи историческата среща. Ето ги и тях:

 

Плутон е мистериозно активен свят с планини, достигащи височината на Скалистите планини, САЩ (4401 м)

Когато учените погледнаха първите снимки, изпратени от близката среща на New Horizons с планетата джудже, те отбелязаха нещо много странно – по повърхността на Плутон няма кратери. Да, няма нито един!

Странно е, тъй като по-голямата част от планетите и луните в Слънчевата система са обсипани с кратери, които са резултат от разбиващи се астероиди или други космически отломки по тяхната повърхност. Планетите, при които липсват белезите от тези срещи, са Земята, Венера и Марс. За това си има и логично обяснение – периодични геоложки активности, които покриват кратерите. Базирайки се на това откритие, учените стигат до заключението, че повърхността на Плутон е на не повече от 100 млн. години. Ако вземем предвид, че планетата джудже се е формирала преди около 4.5 млрд. години, това прави промените сравнително... пресни. В зоната на снимките се забелязват и изненадващо големи ледени планини, извисяваща се на над 3000 метра. Това е ясен знак за продължаващи геоложки активности. От тук идва нов въпрос – какъв е източникът на топлина на този замръзнал свят, който подклажда тези промени?

При някои планети (подобно на Земята) бавното разпадане на радиоактивния материал, намиращ се във вътрешността по време на формирането й, осигурява топлината. Тук трябва да се вземе предвид, че това са обекти, много по-големи от Плутон. Планетата джудже не може да има толкова много радиоактивен материал, за да продължава да поддържа процесите. Разбира се, възможно е количеството да е по-голямо от очакваното.

Процеси на геоложки промени се наблюдават и при други малки светове. Пример е луната на Юпитер Европа. При тази двойка се наблюдава интересен феномен, наречен приливна топлина – луната е силно притисната от орбитата на голямата планета, около която обикаля, което създава енергия. Това със сигурност не е случаят при Плутон, тъй като около него няма толкова голям обект.

Учените предлагат друго обяснение, макар и да е само хипотетично. Според тях под повърхността може да съществува океан, който замръзва постепенно във времето, отделяйки топлина по време на процеса.

Плутон е малко по-голяма, отколкото сме смятали

Преди New Horizons учените не можеха със сигурност да премерят диаметъра на Плутон. След успеха на мисията това се промени и вече имаме точните размери на планетата джудже. Точният диаметър е 1473 мили (около 2370 км). Новата информация е интересна, тъй като това прави Плутон по-голям от планетата джудже Ерида, а не както смятахме от 2005 година насам. Трябва да отбележим, че именно това доведе до решението да се отнеме титлата „планета“ от Плутон.

 

 

Учените, които подкрепиха това решение, коментираха, че Плутон е само един от много подобни обекти в Пояса на Кайпер, въпреки че исторически е открит първи, а дори не е по-голям от Ерида. За съжаление на Плутон измерването на точния му размер няма да го върне в лигата на планетите.

 

Плутон е червеникавокафяв

Още от 2002 година учените предполагат, че цветът на небесния обект е именно такъв. Тогава телескопът Хъбъл (номиран от нас за най-значимото събитие по опознаването на Космоса) заснема планетата джудже и предоставя първата карта на повърхността й. Сега това е потвърдено.

Обяснението за червеникавокафявия цвят е свързано с взаимодействието между молекули метан, намиращи се в атмосферата, и специален вид ултравиолетова светлина, излъчвана от Слънцето и от далечни галактики. От взаимодействието на метана и светлината се образуват твърди въглеводородни молекули, наречени толини, които са именно с такъв оттенък.

 

Плутон има ледени шапки, вероятно и сняг

Учените отдавна вярват, че Плутон има ледени шапки, но благодарение на New Horizons те вече могат да потвърдят това, но и знаят и от какво са – метан и азот. Според учените, когато планетата джудже е по-близко до Слънцето, части от тези шапки се трансформират в атмосферен газ. Това става чрез процес, наречен сублимация. Когато Плутон се отдалечи и започне да се охлажда, газовете отново се завръщат към повърхността в процес, който напомня за снеговалеж.

Атмосферата на Плутон е съставена от чист азот... и излиза в Космоса

С наближаването си към Плутон New Horizons, чрез инструмента PEPSSI (Plut Energetic Partile Spectrometer Science Investigation) „подуши“ пространството около небесното тяло за частици, които напускат атмосферата му. Апаратът откри азотни атоми на сериозно разстояние от Плутон – много по-далеч, отколкото учените са очаквали. Всъщност наличието на азот не е такава изненада, липсата на каквито и да е други газове е това, което учудва изследователите. Друга изненада е, че Плутон губи атмосферата си по-бързо, отколкото се предполагаше.

 

 


Възможно е Земята да е преминала през подобен процес преди милиарди години. Тогава тя е загубила целия отровен водород, което е позволило на азота и въглеродния диоксид да покачат нивата си. Благодарение на тях на нашата планета има живот.

Харон, луната на Плутон, е много по-сложна, отколкото сме предполагали

По време на своя полет покрай Плутон New Horizons направи снимки и на спътниците на планетата джудже, включително и Харон. В продължение на години учените смятаха, че това небесно тяло е безинтересна топка от лед и камък, но първите снимки доказват обратното. Повърхността на най-големия естествен спътник на Плутон е покрита със скали и дълбоки каньони. Въпреки че на луната се виждат малко количество кратери, там също са по-малко, отколкото учените са очаквали. Това отново повдига въпроса за геоложки активности. Луната също има голямо и мистериозно черно петно. Към момента екипът има две предположения за него – едното е, че това е белег от сериозен сблъсък, а другото, което е и по-интересно, формирало се е от газове, дошли от Плутон. Това означава, че двете небесни тела може би споделят атмосфера помежду си – на разстояние от над 16 000 км.

Да, постижението на New Horizons е невероятно, но може ли да задмине първия полет на човек в Космоса? Гласувайте на game.hicomm.bg. Спечелете страхотния HTC One M9!


*Източник: VOX