Една от най-дълго чаканите мисии приключи безуспешно: руският космически апарат "Луна-25"се разби в Луната. По план кацането на повърхността на Луната трябваше да се състои в района около южния полюс, но в неделя, 20 август, руските власти потвърдиха, че апаратът е изгубен.

Новините за проблемите с мисията "Луна-25" започнаха в събота, 19 август, когато руската космическа агенция "Роскосмос" обяви чрез Telegram, че с космическия кораб е възникнала "извънредна ситуация". Апаратът се е намирал в орбита около Луната преди опита за кацане, планиран за предстоящата седмица, но по време на маневра за коригиране на орбитата му е възникнал проблем.

"В резултат на предварителния анализ, във връзка с отклонението на фактическите параметри на импулсите от космическия апарат, той е преминал в неразчетена орбита и е прекратил съществуването си в резултата на сблъсък с повърхността на Луната", заявяват от държавната корпорация в свое съобщение.

Сформирана е специална междуведомствена комисия, която ще разследва причините за загубата на "Луна-25".

"Системата за контрол на полети беше уязвима област, която трябваше да премине през много поправки", каза Анатолий Зак, създател и издател на сайта www.RussianSpaceWeb.com, който следи руските космическите програми.

Мисията без екипаж имаше за цел да кацне на южния полюс на Луната - район, където досега не е кацал нито един космически апарат. Районът е от особен научен интерес, тъй като се предполага, че в кратерите, които са постоянно засенчени, има воден лед. Запасите от воден лед биха били съществен ресурс за бъдещи мисии до Луната с екипаж, като тези, планирани от NASA като част от целта за изпращане на екипаж на Луната за периоди от седмици, а не дни.

Руската мисия се състезаваше с наскоро стартиралата индийска мисия Chandrayaan-3, която също има за цел да кацне на южния полюс на Луната. Очаква се индийската мисия да направи опит за кацане през тази седмица. През последните години интересът към посещението на Луната се поднови, въпреки че досега кацането е постигнато само от три държави: САЩ, Съветския съюз и Китай.

Въпреки че по време на мисиите "Аполо" на НАСА през 60-те и 70-те години на миналия век на Луната успешно се приземиха екипажи, приземяването дори на космически кораб без екипаж на лунната повърхност остава сериозно предизвикателство. Други неотдавнашни неуспешни опити за кацане на Луната включват частния израелски космически кораб Beresheet, който се разби в повърхността, и предишната индийска мисия Chandrayaan-2, която се опита да кацне, но също се провали. И двете загуби се случиха през 2019 г. През 2022 г. японската мисия Hakuto-R, която носеше марсохода Rashid на ОАЕ, се опита да кацне на лунната повърхност, но завърши с неуспех.

Снимка: TASS/Роскосмос

Виж още: Руската Luna-25 сподели първите си снимки на Луната