Ускорява се темпото на използване на нашата Луна като близко бъдеще място за кацане, живот и изследване.

С напредването на програмата Artemis на NASA се развиват и дългосрочните планове на малки и големи компании, академичните среди и международните космически агенции.

Това се видя на двадесет и третата среща на Кръглата маса за космическите ресурси, която се проведе миналия месец в Минното училище в Колорадо. Рекорден брой участници - около 250 - говориха за лунни икономически модели, резултати от лабораторни тестове, както и за правни и политически въпроси. Редица предприемачески групи споделиха стратегиите си за превръщане на Луната в свят на оживление и пазарни услуги.

Ключовата спойка, която закрепва бъдещото използване на Луната, се нарича "използване на ресурсите на място" (in-situ resource utilization, ISRU). ISRU включва извличането на кислород, вода и други налични материали за производство на ракетно гориво и за "зареждане" на системите за поддържане на живота. След това има извличане на метали на Луната, да речем за изработване на лунни жилища, площадки за кацане, както и други структури и продукти.

"Години наред всичко изглеждаше като фантазия. Сега това става толкова реално", казва Анхел Абуд-Мадрид, директор на Центъра за космически ресурси към Минното училище в Колорадо.

"Има и международен натиск да се направи това", продължава Абуд-Мадрид пред Space.com. "И това ще помогне програмата да се движи напред. Това е конкуренцията, това е реалността."

Абуд-Мадрид добави, че частният сектор също е основна сила днес. Той подчерта работата на NASA с американски групи чрез програмата Commercial Lunar Payload Services (CLPS). Това предприятие има за цел да достави наука и технологии на лунния пейзаж.

"Надявам се, че тези мисии на CLPS ще ни кажат нещо за работата с Луната", казва Абуд-Мадрид. "На първо място", добави той, "е справянето с лунния реголит - прашната горна част на скалите и отломките".

Тук, на Земята, използването на симуланти, които имитират лунния реголит, има своите ограничения за цялостно тестване на извънземни машини. На Луната има електростатични заряди, радиация, много прах и оскъден вакуум - и не забравяйте да добавите една шеста част от гравитацията.

От своя страна NASA разработва дългосрочна визия за ISRU. Космическата агенция изработва цели, задачи и посочва пропуските в знанията за лунната наука и технологиите, необходими за превръщането на ISRU в надеждна реалност.

Освен това NASA същевременно проучва как най-добре да ангажира индустрията и да привлече таланти от некосмическата индустрия.

По време на събирането тук от 6 до 9 юни "Предвидените бъдещи приоритети" на ISRU бяха подробно описани от група учени начело с Джералд Сандърс, ръководител на екипа за използване на ресурсите в Космоса на NASA, ръководен екип по способностите в космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA избра Lockheed Martin за конструктор на ядрената ракета, която ще ни отведе на Марс

 

Тагове: