Гъстите облаци в горните слоеве на атмосферата на Юпитер скриват вътрешността му, така че дори и най-мощните оптични телескопи не могат да надникнат в тайните на планетата гигант. Ето обаче, че невъзможното стана факт благодарение на радиовълните – обсерваторията VLA е използвала 27 антени, за да разкрие гледка пред нас на 100 км дълбочина в атмосферата, където при висока температура и налягане се образува плътната облачна пелена, която сме свикнали да виждаме на снимките на Юпитер.

От VLA ни разкриват конвективните потоци на газовете с различна температура – издигането на богатите на амоняк течения от дълбините на планетата и падането на обеднените откъм амоняк облаци надолу. Именно тези бедни на амоняк места са се оказали забелязаните по-рано от астрономите „горещи точки“, ярко виждащи се на снимките на планетата в инфрачервения и радиодиапазоните. Те опасват Юпитер с лента, видима на север, успоредно на екватора, като между тях от дълбините пробиват наситените с амоняк течения.

Благодарение на радиовълните може да погледнем под облаците и да видим как горещите точки се подхранват от идващите от дълбините потоци амоняк“, казва един от авторите на изследването, астрономът от Калифорнийския университет в Бъркли – Майкъл Вонг.

Картата, съставена чрез наблюденията на VLA в радиодиапазона, се превърна в най-детайлната от всички, показващи подповърхностните слоеве на атмосферата на Юпитер, като резолюцията й достига 1300 км. Едва ли радиотелескопите ще могат да дадат още по-детайлна картина, защото, за да се погледне по-навътре и да се види по-детайлна картина, трябва по-голяма дължина на радиовълните, които се блокират от мощните радиационни пояси на газовия гигант. Но всичко това е увертюрата към разгадаването на тайните на Юпитер – на 4 юли към планетата максимално ще се приближи сондата Juno, която ще прави изследвания от максимално близко разстояние. И ако миналата година бе наречена заради наблюденията на сондата New Horizons – годината на Плутон, в следващите месеци явно все повече ще чуваме за най-голямата планета в Слънчевата система.