В бъдеще време, при колонизирането на Марс, заселниците там ще трябва да изградят свои сгради, като вероятно ще им се наложи да използват, поне частично, марсианската почва. Това ще се наложи заради доста високата цена на евентуалното транспортиране на материали от Земята към Марс. Учени от Калифорнийския университет и Сан Диего, в рамките на проект, финансиран от NASA, са проучили възможността да се правят тухли директно от марсианската почва, при това – без да се налага изпичането им.

Под ръководството на професор Ю Цяо, изследователите от Сан Диего в началото са създали тухли чрез смесване на имитация на марсианската почва със свързващи полимери. Впоследствие учените са открили, че от състава може да се премахнат полимерите, ако имитацията на почвата бъде подложена под въздействие на високо налягане. За целта материалът е бил разположен в гъвкава гумена тръба, където е бил подложен на високо налягане (еквивалентно на падането на 4.5 кг чук от височина един метър). След това от материала са формирани тухли, като при тестовете те са се оказали по-здрави от железобетона. Учените смятат, че тайната на здравината на тези тухли се крие в миниатюрните частици железен оксид, които покриват големите частици базалт, съставящи основата на имитацията на марсианската почва. При високо налягане, частиците желязо се привличат една към друга, свързвайки по този начин и базалтовите частици.
Разбира се, напълно е възможно заселниците на Марс да не се занимават с тухли, а просто да напечатат необходимите им части и материали на 3D принтер, но така или иначе учените от Сан Диего още сега са готови с доста евтин начин за производство на строителни материали на Марс.