Русия ще се откаже от Международната космическа станция след 2024 г. и ще се съсредоточи върху изграждането на свой собствен орбитален аванпост, каза наскоро новоназначеният космически ръководител на страната.

Юрий Борисов, който беше назначен по-рано този месец да ръководи контролираната от държавата космическа корпорация Роскосмос, каза по време на среща с руския президент Владимир Путин, че Русия ще изпълни задълженията си към други партньори в Международната космическа станция, преди да напусне проекта.

„Решението да напуснем станцията след 2024 г. е взето“, отсече Борисов.

Изявлението на Борисов потвърди предишни декларации на руски космически служители за намерението на Москва да напусне космическия пост след 2024 г.

Това идва на фона на нарастващото напрежение между Русия и Запада заради военните действия на Кремъл в Украйна.

Въпреки разрива NASA и Роскосмос сключиха сделка по-рано този месец астронавтите да продължат да се возят на руски ракети и руските космонавти да пътуват до Международната космическа станция със SpaceX от тази есен.

Споразумението гарантира, че космическата станция винаги ще има поне един американец и един руснак на борда, за да поддържат безпроблемното функциониране на двете страни на орбиталния пост, потвърдиха NASA и руски служители. Размяната беше в процес на договаряне и най-накрая се стигна до финализирането й в знак на продължаване на руско-американското сътрудничество в Космоса.

Снимка: Unsplash

Виж още: Китай обвини САЩ в милитаризиране на Космоса