Китай и САЩ продължават да си разменят обвинения и отново поставят космическите си програми в пълно противоречие една на друга въпреки на пръв поглед еднаквите за постигане цели.  
China Global Television Network съобщи, че тази седмица говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан призова САЩ да бъдат малко по-приятелски настроени, докато са в орбита. „САЩ са откраднали разузнавателна информация и са участвали в близко разузнаване в космическата област, точно както са правили в други области“, заявява Лиджиан пред CGTN. Той добавя: „Това би имало сериозно отрицателно въздействие върху глобалната стратегическа стабилност и би представлявало сериозни заплахи за мира и сигурността в Космоса“. В съобщението се излага мнението, че САЩ агресивно разработват и внедряват устройства за прекъсване на комуникацията и космически оръжия. По-специално Китай изглежда не харесва новия Национален център за космическо разузнаване - въпрос, който накара Лиджиан да критикува цялата космическа програма. 

Според новинарското издание Military.com държавните инвестиции на САЩ са насочени в голяма степен към Космоса - по-рано тази година подразделението на въоръжените сили поиска 40 процента по-голям бюджет, което доведе до колосалните 24.5 милиарда долара, сравнимо с бюджета на NASA. По-голямата част от тях ще отидат за научноизследователска и развойна дейност и системи за предупреждение за ракети. Но е интересно да споменем, че именно NASA преди няколко седмици обвини Китай, че се опитва да милитаризира Луната.
Така че явно подобни обвинения ще продължат да се разменят, въпреки че всички сме на мнение, че милитаризирането на Космоса е наистина лоша идея.

Снимки: Unsplash

Виж още: Мечо Пух скара Китай и Diablo Immortal