Учени разработват програма за изпращане на нов спускаем апарат на спътника на Сатурн, Титан.
Той трябва да замени работещата в момента на повърхността на Титан сонда Хюйгенс, но не е съвсем обикновен, тъй като представлява балон, пълен с горещ газ.

Специалистите коментират, че Титан е най-подобното на Земята космическо тяло, със собствена атмосфера, облаци, езера и периодични валежи.
Облаците му са подобни на земните, но са твърде плътни и слънчевите лъчи проникват през тях като през мъгла, а езерата се състоят от течен метан и съединения на негова основа.

Освен това на Титан няма някакви сериозни препятствия, които биха попречили кацането на въздушен балон и едновременно с това да бъде изучена уникалната му атмосфера по-детайлно.
Учени от обсерваторията в Париж, съвместно с техни колеги от други европейски обсерватории разработват системата TSSM - Titan and Saturn System Mission, съобщава електронното издание CyberSecurity.
Тази система предвижда триетапен подход към изучаването на Титан и неговата планета Сатурн.
Титан е най-доброто място в Слънчевата система, където има смисъл да изпратим въздушен балон.
По физическите си свойства атмосферата му е близка до земната, коментира Атина Кустенис от парижката обсерватория.
Независимо, че атмосферата на Титан е пълна с оранжев дим и се състои предимно от азот, по показателите плътност и химическа активност тя е подобна на нашата атмосфера, категорична е тя.

Учените предполагат, че атмосферата на Титан прилича на земната от преди 3.5-4 милиарда години, когато на Земята почти не е имало кислород.
Снимките, получени от апарата Хюйгенс през 2005 година показват, че Титан е подобен на Земята не само по атмосфера, но и по релеф на повърхността.

Парижките астрономи припомнят, че след кацането си през 2005 година сондата открила, че повърхността на спътника е твърде мека и придвижването на спускаемия апарат по нея ще бъде съпроводено с трудности.
Провървя ни, че Хюйгенс кацна в район, където преобладават камъни и баластра, в противен случай меката повърхност би повредила двигателите на сондата, твърди Кустенис.

Именно поради това е по-плодотворно Титан да бъде изучен от малка височина, както предлага мисията TSSM.
Модулът TSSM може да има двигател и перки като при хеликоптер, благодарение на което ще може без проблем да се придвижва над повърхността.

Възможността да лети би могла да опази апарата и от попадане в някое от въглеводородните езера на спътника, предполага специалистът.

Учените предлагат на сондата да бъде монтирана апаратура за анализ на повърхностните почви и течности.
Съвременните хипотези предполагат, че повърхността на Титан се състои предимно от въглеводородни съединения, но до момента точна информация за това няма, заявява Атина Кустенис.

Тя припомня, че Хюйгенс е разработен като наблюдателна сонда, на него няма сериозна научна апаратура, която може да се използва след кацането.
Едновременно с това астрономите признават, че изпращането на въздушен балон на друга планета е рискована мисия, тъй като досега апарати с такава конструкция са работили само на Земята.
Очаква се мисията TSSM да започне през 2020 година.

Тагове: