SpaceX успешно приземи още една ракета Falcon 9 в Кейп Канаверал, Флорида след изстрелването й в космоса. Това е третият път, когато SpaceX успешно приземява своя ракета на твърда земя след изстрелване и осмият път за Falcon 9.

Falcon 9 излетя от Кейп Канаверал в 16:39ч българско време, изпращайки Dragon капсулата с товар от 2,5 тона за NASA.  Dragon достигна предназначената му орбита, и бавно се насочи към Международната космическа станция. През следващите два дни тя ще пътува до съоръжението, преди да бъде уловена от роботизираната ръка на МКС в сряда.

Днешното изстрелване беше голям момент за SpaceX, тъй като това е първото изстрелване от Launch Complex 39А. Той е част от космическия център Кенеди на NASA и е бил дом на най-големите космически мисии за последните 50 години. Мисията Аполо 11 стартира от 39А, както и последният полетът от Space Shuttle програмата на NASA през 2011 година.

Фактът, че сега SpaceX може да изстрелва ракети от Launch Complex 39А, значи, че компанията може драстично да намали честота на Falcon 9 мисиите през тази година. Президентът на SpaceX Гуин Шотуел каза по-рано този месец, че компанията се стреми да изстрелва ракети на всеки две до три седмици през 2017г. Първоначално, първата ракета за многократна употреба трябваше да излети миналата есен, но този план бе променен след експлозията на Falcon 9 през септември 2016г. Сега следващото изстрелване може да се случи отново през март, според Шотуел.

Вижте и впечатляващото видео от кацането на Falcon 9:

 

 

Прочетете и това: SpaceX се подготвя да изстреля Falcon 9 ракета тази неделя от много специално място