Агресивната космическа програма на SpaceX може да бъде забавена заради нова и неочаквана пречка. Тя обаче не е от технически характер, а защото американските власти се притесняват за сигурността и функционалността на нейните ракети.

Службата за отчетност към федералното правителство обяви, че е сериозно загрижена за дефектите в ракетата Falcon 9, които причиниха експлозия миналия септември. Според източници на The Wall Street Journal регулаторът има опасения за дефекти, произлизащи от пукнатини в перките на турбината на Falcon 9. Те се използват за изпомпване на гориво в двигателите на ракетата, така че това определено е важен елемент, който трябва да функционира без грешка.

"Това представлява неприемлив риск за всякаква форма на полети с хора на борда", казва и NASA.

Заключенията на регулатора са предварителни и пълният доклад ще бъде обявен до няколко седмици.

Говорител на SpaceX обяви, че двигателите на ракетата са проектирани така, че да издържат на подобни дефекти, но въпреки това вече се работи по нов дизайн, за да бъдат изцяло избегнати.

Регулаторът не пести критика и към Boeing, чиито парашути за връщане на екипажа на Земята също са подложени на съмнение.

Е, ако ракетите на SpaceX останат временно на Земята, поне знаем, че Илон Мъск няма да скучае. Той започва тунела под Лос Анджелис за облекчаване на трафика в мегаполиса.

Виж още: NASA създаде метеорологична сонда, която ще може да лети и в атмосферата на Марс

Тагове: