Днес стартиращата авиокосмическа компания Venturi Astrolab разкри своя нов междупланетен роувър, предназначен да транспортира товари и хора по повърхността на Луната – и в крайна сметка на Марс. Компанията казва, че планира да изгради флотилия от тези ровъри през следващото десетилетие, за да помогне на НАСА и търговски компании да установят дългосрочно присъствие на Луната.

Наречен FLEX, от Flexible Logistics and Exploration, или гъвкава логистика и изследване, роувърът може да приклекне и да повдига полезни товари от повърхността на Луната, като ги носи под корема си, преди да ги остави на предвиденото им място. Със своята „концепция за модулен полезен товар“ той може да носи много различни видове обекти, стига да са построени по договорен стандарт за размер и форма. В съответствие с името си FLEX роувърът може да маневрира полуавтономно, да бъде управляван дистанционно – или дори може да бъде модифициран, за да включва интерфейс на екипажа, което позволява на астронавтите да се возят на роувъра, докато го направляват през лунния терен.

Целта на FLEX и в крайна сметка на Astrolab е да се възползват от подновения порив на света като цяло за изпращане на хора на Луната според Джарет Матюс, главен изпълнителен директор на Astrolab. В момента НАСА работи за изпращане на екип на Луната чрез програмата на космическата агенция Artemis, а компании като SpaceX и Blue Origin разработват свои собствени апарати, които ще могат да отвеждат хората до лунната повърхност. Междувременно различни търговски компании като Astrobotic и Intuitive Machines изграждат роботизирани лунни апарати, които ще превозват товари до Луната. Матюс казва, че се надява, че роувърите FLEX ще бъдат там, докато тези усилия наистина се увеличат.

„Компании като SpaceX и Blue Origin решават проблема с транспорта на дълги разстояния, а ние искаме да решим проблема с местния транспорт – и в крайна сметка да поставим стандарта за лунната логистика“, казва Матюс пред The ​​Verge.

Матюс има дълга история на работа с роувъри. Започва кариерата си в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА, където работи по двойката роувъри Spirit и Opportunity, които бяха изстреляни към Марс през 2003 г. След това напуска, за да отиде в SpaceX, работейки върху космическия кораб Crew Dragon на компанията и технологията, необходима за скачване с МКС. Сега той пренася опита си в новата си компания Astrolab, която създаде със своите съоснователи през януари 2020 г.

Astrolab вече е изградила пълномащабен прототип на FLEX, който компанията наскоро тества в калифорнийската пустиня близо до Долината на смъртта, на около пет часа път от централата на компанията в Хоторн. Бившият астронавт Крис Хадфийлд, който е в съвета на Astrolab, дори изпробва роувъра, давайки съветите си как се държи дизайнът на превозното средство. Компанията използва FLEX, за да вземе и достави полезен товар, както и да създаде вертикален слънчев панел – критична технология, необходима за енергия в Космоса, която бъдещите лунни астронавти вероятно ще трябва да настроят, за да останат на Луната в дългосрочен план.

Astrolab иска FLEX да може да превозва възможно най-много товари, поради което компанията се спря на модулния дизайн. Матюс го оприличава на начина, по който корабните контейнери тук, на Земята, се правят според специфични международни стандарти. Той се надява в крайна сметка да създадем подобен стандарт за товари на Луната. „Всички тези контейнери се движат безпроблемно през глобалната верига за доставки и това е наистина ефективен модел, при който цялата тази инфраструктура е проектирана да работи заедно“, казва Матюс. „Така че смятаме, че този подход има смисъл да се приложи към Луната и Марс.“

Снимка: Venturi Astrolab

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография

 

Тагове: