Европейскaта космическа агенция подписа исторически договор с новопоявилата се швейцарска компания ClearSpace, според който тя ще премахне част от отломките на летателен апарат през 2025. Цената на услугата възлиза на 103 милиона и ще бъде използвана мрежа, наподобяваща уста. Въпреки сериозната сума това може да е началото на една изцяло нова индустрия.

За какво точно ства дума?

Договорът бе обявен миналата седмица и според официално изказване от ЕКА това ще е „първото премахване на част от космически отломки в орбита“. ClearSpace е отделение на Ecole Polutechnique Federale de Lausanne (Швейцарския федерален институт по технологии в Лозана) и е в ролята на изпълнител на мисията. За нея ще се търси помощ от партньори в Германия, Чехия, Швеция, Полша и още някои европейски държави.

Въпросната цел е Vega Secondary Payload Adapter, още известен като Vespa. Това е устройство, което може да пренесе до ниската земна орбита (LEO) сателит с максимално тегло един тон и още 600 килограма допълителен товар. Този 112-килограмов адаптер за полезен товар успешно е изпратил в Космоса Proba-V сателит, но в момента не изпълнява никаква функция. Съществуването му в LEO може само да бъде пречка за сателити и дори за Международната космическа станция.

Как ще бъде постигната целта?

Тези 103 милиона долара (83 милиона евро) са наистина голяма инвестиция, и то за премахване на толкова малка частичка „космически боклук“, но изглежда, че все някога трябва да бъде предприета подобна стъпка. При ClearSpace-1 ще бъде използван космически кораб, който ще „улови и свали“ въпросната Vespa. Ако този метод проработи, то най-вероятно тази технология ще бъде използвана и за следващи мисии. Голямата цел на ЕКА е това да създаде „нов търговски сектор в Космоса“.

Космическият кораб ще разполага с конична мрежа, която ще трябва да „изяде“ Vespa-та. Това изисква невероятна прецизност, понеже обектът се движи с 28 000 км/ч. Съвсем малка грешка в изчисленията може да доведе до това мрежата да отблъсне обекта или дори да се стигне до сблъсък. При успешно улавяне на товара летящият апарат ще започне да пада обратно към Земята и така ще изгори в атмосферата.

Само началото

Според ЕКА в момента се следят 22 300 подобни обекти, които обикалят около Земята. С всеки нов се увеличава шансът за сблъсък в LEO и това прави тази зона опасна за сателити и астронавти. От ClearSpace вярват, че премахването на този космически боклук „се е превърнало в необходимост и е наше задължение да се погрижим, че следващите поколения ще продължат да се възползват от космически инфраструктури и изследвания“, а мисията ClearSpace-1: „демонстрира техническите възможности и търговския капацитет за значително подобряване на дългосрочната устойчивост на космическите полети“.

ClearSpace си има своята конична мрежа, но други компании разработват собствени решения на този проблем. RemoveDEBRIS използват харпун, за да придърпат подобни обекти. Само времето ще покаже кой вариант е най-удачен, но поне най-накрая започваме да чистим създадената от самите нас бъркотия в Космоса.

Снимки: ESA

Вижте още: Черен ли е Космосът?