Специалистите от NASA назоваха някои от причините, поради които колонизирането на Марс може да се окаже "мисията невъзможна". Най-голямата опасност, която може да доведе до гибел астронавтите на Червената планета, е космическото лъчение, против което все още няма измислена ефикасна защита.


Други от причините за тоталния провал на една бъдеща мисия до Марс може да се окажат твърдото кацане, ниската температура и натоварването върху психиката. Температурата на Марс пада до минус 125 градуса по Целзий, което също е една от опасностите за живота на бъдещите колонисти. Третата причина - твърдото кацане, тъй като и до момента не е измислен сигурен начин за безопасно меко кацане. И не на последно място - мисията ни до Марс може да се превърне в гибелна за астронавтите заради глада, тъй като техническите ни възможности за доставяне на продоволствия до Марс са доста ограничени.
Тук трябва да отбележим, че NASA планира да осъществи първия пилотиран полет до Марс през 2030 година. Учените твърдят, че дори астронавтите стоически да понесат всички изпитания, при самото приземяване кръвоносните им съдове може да не издържат претоварването. Не трябва да се забравя и психическото натоварване, което може да доведе до силна депресия и дори до самоубийство. 

Ето как би изглеждал флагът на планетата Земя