Основен приоритет на NASA все още е да закара хора на Марс, но от космическата агенция са на мнение, че частни компании нямат никакъв шанс да постигнат тази цел без подкрепата й. Администраторът Чарлз Болдън заявява пред бюджетната комисия на САЩ, че "крайната цел е пътуването до Марс и всичко се свежда до това", добавяйки, че агенцията все още планира да кацне там до 2030 г.

Пилотирана мисия до Марс е от решаващо значение, защото Червената планета вероятно е била обитаема в миналото и учените трябва да разберат какво се е объркало, за да предотвратят подобно бедствие на Земята. Болдън отива и по-далеч, казвайки, че хората имат нужда да се "измъкнат от Земята... и Марс е планетата, която е най-близка до родната ни планета".

Ключът към Марс е Asteroid Redirect Mission (ARM), която е планирана да започне през 2020 г. с лудата цел за пускане на парче астероид в орбита около Луната. NASA ще използва технологии, като слънчева електрическа тяга и автономни роботизирани технологии. ARM също ще бъде важен тест за Space Launch System (SLS), предназначена да извежда астронавти и товари извън ниска околоземна орбита. Болдън казва, че астронавтите дори ще кацат на Луната, която ще функционира като пътна станция към Марс.

Що се отнася до частни проекти като Mars One и SpaceX, Болдън не ги вижда като конкуренция на NASA: "Никое търговско дружество, без подкрепата на NASA и правителството, няма да стигне до Марс."

 

Прочетете още: Научен експерт от NASA: Ще открием извънземни до 2025 

Тагове: