Два телескопа на NASA са уловили най-мощната експлозия на звезда, засичана някога. Космическото събитие е накарало очите на учените „да се насълзят“ от силата на светлината, въпреки, че се е случило на 3.6 милиарда светлинни години от нашата планета. Наблюденията, направени с телескопите, са пресъздадени впоследствие на видео анимация, показваща историческото избухване на гама лъчи, които са облели Космоса с изненадващо силна светлина.

 

„От много време чакахме да видим експлозия на гама лъчи, която да е толкова шокиращо светла“, каза Джули МакЕнери, учен от центъра Goddard Space Flight на NASA. Тя твърди, че избухването е било с такава сила, че рекорден брой телескопи от Земята са успели да го уловят. Експлозията на гама лъчите, наречена от NASA с името GRB 130427A, е и най-продължителната, засичана някога, а емисията от нея е продължила с часове и е можела да бъде засечена от телескопа LAT почти през целия ден, поставяйки рекорд и за най-дълга емисия на гама лъчи при подобно избухване.

 

Според астрономите, повечето звездни експлозии се получават, когато масивни звезди изчерпят наличните елементи в ядрото си, необходими за протичането на термоядрен синтез. Протичат химически реакции, навързани помежду си, и звездата губи веществата, които я правят стабилна – а когато и хелият свърши, тя започва да се свива от гравитационните сили, температурата в ядрото ѝ се повишава и впоследствие тя избухва.