Европейският лидер в телематичните услуги Viasat Group официално стъпи на българския пазар с придобиването на родния оператор EuroGPS. Българската компания ще се преименува на Viasat Technology и става част от италианската група с цел да създаде синергии в областта на иновациите, изследователската дейност и производството на групата в глобален мащаб.

Viasat Group е лидер на европейския пазар, като предлага продукти и услуги в сферата на телематиката, телекомуникациите, застраховането и IoT. Компанията има огромен принос в развитието на застраховките за автомобили, базирани на потреблението, като разполага с над 2100 центъра за инсталация в целия свят, както и 150 оператора в кол център само в Италия. Компанията има над 2 млн. произведени, инсталирани и сервизирани GPS устройства, като се отличава с вертикален процес, от разработката, през производството и маркетинга, до сервиза. Към момента Viasat Group разполага с 10 дъщерни компании в Европа и Южна Америка.

От своя страна EuroGPS е местният лидер в телематичния бизнес, като има над 50% пазарен дял благодарение на разработката на индивидуални решения за клиентите. Родният бизнес има над 1000 корпоративни клиенти, които включват и международни компании в секторите телекомуникации, дистрибуция и логистика и т.н. В последните години компанията работи върху решения за интелигентни транспортни системи, които въвежда в решения за т.нар. умни градове.

Целта на сделката е превръщането на родната компания в хъб за разработка на нови технологии, които да развиват продуктите на Viasat Group в сферата на управлението на автопаркове и интелигентни транспортни системи. „В допълнение в предвидената от Viasat Group допълнителна инвестиция в България стои намерението за разкриване на нови работни места, вдигане ефективността на разработките в градската мобилност и дигитализацията на бизнес процесите, както и положителен ефект върху конкурентността на цялата екосистема в България“, заяви Доменико Петроне, основател и главен изпълнителен директор на Viasat Group.