Apple вероятно работи за създаването на хардуерен екип, който ще отговаря за доставката на сателитна техника, съобщават от Bloomberg. Компанията е наела Джон Фенуик от Alphabet, който е ръководител на операциите за сателити на Google, и Майкъл Трела, колега и ръководител на Фенуик, за да бъдат част от новия екип под ръководството на съоснователя на Dropcam Грег Дъфи. Apple нае Дъфи, който напусна Alphabet през 2015 г., малко след като Nest придоби Dropcam.

Спекулира се, че Apple иска да се намеси в бизнеса със сателитен интернет. Фенуик е съосновател на SkyBox Imaging, сателитната компания на Google, придобита през 2014 г., и по-късно продадена на конкурентната Planet Labs през февруари тази година. Другото голямо име в сателитния бизнес Грег Уайлър напусна Google през 2014 година, за да работи в SpaceX на Илон Мъск, а Google в крайна сметка инвестира един милиард щатски долара в транспортната компания Fidelity, вместо да развива собствената си дивизия.

Facebook и Alphabet са най-големите играчи в технологичната индустрия, когато става въпрос за предоставяне на интернет по въздуха. Facebook работи върху захранвани със слънчева енергия безпилотни самолети, а Alphabet влага своите ресурси в проект с балони с горещ въздух и Google Fiber.

Телеком консултантът Тим Фарар писа миналия месец, че Apple е финансирала Boeing за доставка на интернет с помощта на мрежа от сателити в ниска околоземна орбита. Но тъй като Apple никога не говори за тайните си проекти, ще разбираме повече от "случайно" пуснати парченца информация. Очакваме още подробности в най-скоро време.