Глобалната конкурсна платформа за фотографи на Sony World Photography Awards дава широко поле за изява на творци от цял свят. Те получават възможността да се отличат в четири подконкурса – за професионалисти, за любители, за младежи (12-19 години) и за студенти по фотография.  За 11-тото издание на конкурса пък се въвеждат две нови категории – „Креативност“ и „Открития“, а отличените фотографи ще получат и допълнителен награден фонд.

Носителят на титлата „Фотограф на годината“ ще грабне награда от 25 000 щатски долара, а този, който излезе пръв сред фотографите любители ще получи 5000 щатски долара. Sony ще осигурят на определен брой отличени фотографи в категорията за професионалисти награди от 7000 щатски долара, а в категорията за студенти – по 3500 щатски долара. Целта на компанията е максимално да насърчи креативността и разработването на нови и интересни фотографски проекти. Някои от отличилите се ще получат възможност и да работят по фотографски проект на Sony и Световната фотографска организация.

Много от избраните фотографии във финалната селекция на конкурса ще получат място на ежегодната изложба на Sony World Photography Awards в Лондон, която после ще обиколи още държави.

Ето и крайните дати за подаване на фотографии за участие за фотографи в различните категории и датите за обявяване на селекциите и победителите:

4 декември 2017 – конкурсът за студенти/Student Focus затваря за участие
4 януари 2018 – конкурсите за любители и младежи затварят за участие
11 януари 2018 – конкурсът за професионалисти затваря за участие
27 февруари 2018 – Обявяване на финална селекция в конкурсите за професионалисти, любители, младежи и студенти
27 март 2018 – Обявяване на победителите при любителите и Националните награди
19 април 2018 – Обявяване на носителя на титлата Фотограф на годината и победителите при професионалистите
 

За още информация и кандидатстване можете да посетите сайта на конкурса. Там могат да се разгледат и отличените фотографии от предходни години.