На 4 февруари в Монако се състоя традиционният Samsung European Forum, на който компанията разкри какво да очакват европейските й фенове през 2013 година на фронта на домашното забавление, с още по-умни телевизори и още по-перфектна картина и звук у дома.

 

2013 Smart Hub

Пресечната точка на интелигентните функции, приложения и съдържание, известна като Smart Hub, ще бъде напълно обновена за моделите от тази година. Освен визуалния редизайн, отличителна черта на новия Smart Hub са панелите с персонализирано съдържание. Още от миналата година се говореше за две основни направления на развитие на интелигентността на телевизорите. Едното се състоеше в това телевизорът да става все по-личен, да натрупва информация за предпочитаните от зрителя предавания и изобщо типове съдържание и интелигентно да му предлага подобни, улеснявайки избора му и ориентацията му в морето от все повече програми, приложения, социални канали и изобщо всичко, до което съвременните смарт телевизори дават достъп. Другата посока на развитие беше свързана с управлението на телевизора. В новите модели на Samsung, които ще видим през тази година, тези две направления са превърнати от идеи и тенденции в развити, напълно работещи функции.

 

Новият Smart Hub включва общо 5 лесни за навигация панела. Първият от тях е On TV и той ще се зарежда веднага при включването на модел от новите серии. On TV е първата в света телевизионна услуга, която анализира зрителското поведение и ви предлага подходящи за вас програми в реално време. Това е съвсем нов тип телевизионно изживяване и дори не можем да си представим как бихме се чувствали с него, преди да го изпитаме на практика. Със сигурност обаче комуникацията ни със собствения ни телевизор е на път да стане двупосочна.

 

Останалите панели са Movies&TV Shows, които също дават персонализирани препоръки за избор на съдържание, Photos, Video&Music, чрез които имате достъп до личното ви съдържание, съхранено на различните поддържащи функцията AllShare устройства (телефони, таблети, лаптопи и дори фотоапарати), Social и Apps, съответно за визуализация на видеосъдържание от популярните социални мрежи и за достъп до вече лавинообразно нарастващия обем от приложения за телевизора ви. За наше щастие, вече има и много такива, разработени изцяло за България и на български език.


Що се отнася до управлението, помните ли това „с глас и жестове” от 2012 г.? През 2013-а ще видим усъвършенстван Motion Control, който включва действия като swipe, pinch to zoom и flip motion за лесно превключване между Smart Hub панелите. Управлението с глас също е обогатено и ще бъде известно като S-Recommendation with Voice Interaction. Целта му е лесно и удобно търсене на съдържание в допълнение на препоръчваното на база на предишните ви избори и оценки. Вече ще можете да управлявате телевизора на „ежедневния” си език, като търсите съдържание по автор, заглавие или жанр, благодарение на технологията на Samsung Voice Interaction. Технологията S-Recommendation with Voice Interaction първо ще бъде достъпна за някои европейски държави, като впоследствие през годината ще се добавят нови. Надяваме се скоро да е достъпна и за България.

Ако през 2012-а вече сте инвестирали в топ модел телевизор на Samsung, няма за какво да съжалявате. Сериите 7, 8 и 9 от 2012 г. поддържат Smart Evolution Kit и първият такъв вече е наличен за тях. С негова помощ ще се радвате на екстрите, разработени за 2013-а година, например ще получите достъп до новия 2013 Smart Hub и други нови смарт функции. Ъпгрейдът не е само софтуерен, напротив. Революционното в идеята е точно в това, че двуядреният процесор на миналогодишния ви телевизор ще се превърне в четириядрен, с всички последици от това, като много по-бързо протичане на всички процеси, които се случват във вашата всъщност доста сложна телевизионна смарт техника. Разбира се, телевизорите от 2013 г. също ще поддържат Evolution Kit, от чиито ъпгрейди ще се възползват в предстоящите години.

Най-големите и детайлните


Тенденцията за все по-големи панели и все по-детайлни матрици бе демонстрирана от уникалния UHD модел 85S9 с Timeless Gallery дизайн. Сякаш плуващ в собствената си рамка, той среща минималистичната концепция в дизайна с един наистина огромен по размер напел с 85-инчов диагонал и 4 пъти по-висока от Full HD резолюция. Моделът, разбира се, е оборудван със специален енджин, който конвертира преобладаващото в момента HD или Full HD съдържание в Ultra HD. Европейските потребители все повече се ориентират към по-големите дисплеи и 85-инчовият 85S9 е част от намеренията на Samsung да увеличи чувствително броя на моделите си с диагонал над 60-инча.


85-инчовият 85S9

Новите LED Smart TV серии с Magnum дизайн


През тази година европейските потребители ще се радват и на разширено портфолио от премиум LED модели. F8500 LED Smart TV e първият по рода си модел с Magnum дизайн, при който рамката и стойката са отляти като единна форма от един единствен алуминиев блок. Картината му е не по-малко забалежитена, с параметри, които автоматично се настройват според възпроизвежданото съдържание. Сериите F7000, F8000 и F8500 са и сред първите с четириядрени процесори. Други нови 3D серии са F6500, F6510 и F6800, които предлагат аналогични функции в различни дизайнерски решения.

 


HW-F751 AirTrack

И малко за звука

Новите телевизори идват с мощни и високакачествени вградени говорители, но нищо не може да се сравни с топлия, завладявщ звук на саундбара  с лампов усилвател HW-F751 AirTrack, който възпроизвежда звук без следа от изкривяване. Това е и първият саундбар, който можете да свържете с телевизора през Bluetooth и да използвате и като безжичен говорител за смартфон или таблет.

Тагове: