Един телешки стек, както го виждаме в ресторанта, изисква 28 пъти повече земя, 11 пъти повече напоителна вода и 6 пъти повече изкуствено наторяване отколкото една свинска пържола, а и отделя 5 пъти повече парникови газове.
Учени от Института Вайсман в Израел са сравнили влиянието върху околната среда, което имат млечните продукти, пилешкото, свинското, яйцата и телешкото месо – почти всички животински продукти, които консумираме. За основа на проучването използваната информация от Министерствата на земеделието, вътрешните работи и енергетиката на САЩ от 2000 до 2010 г.
Сравнени с растенията, останалите животински продукти също са доста вредни за околната среда, но несравнимо по-малко от телешкото. Средно 6 пъти повече земя, 2 пъти по-малко напоителна вода и 3 пъти повече изкуствено наторяване изискват прасетата и птиците от зеленчуците, а негативният ефект върху природата е 2 пъти по-голям. Сравнението между 1000 Mcal (мега калории) телешко и жито е изумително – 160 пъти повече земя е нужна на кравите, 8 пъти повече напоителна вода и 19 пъти повече изкуствено наторяване. Негативния парников ефект на кравите е 11 пъти по-голям от този на житото.
Това не е първото подобно проучване, със сигурност няма да е и последното. Какво причиняваме на Земята и докога ще продължим е въпросът, който искат да зададат учените от Вайсман. Вегетарианци или не, диетата ни поне от части би трябвало да е съобразена със Земята, за да ни остане планета, на която да отглеждаме деликатесите си.