Следващото поколение топ енд телевизори вече е тук! Днес тестваме първия и засега единствен 8К телевизор, който се предлага в България и той е Samsung 8К Q950 QLED.

С какво този телевизор превъзхожда всички останали, които се предлагат на нашия пазар, кои са спецификациите, които го правят ненадминат и струва ли си инвестицията в екран от следващо поколение през 2019-та година, ще разберете в ексклузивното видео ревю на този наистина впечатляващ модел. Ето и най-важното за него:

8К през 2019

Да, все още нямаме достъпно нейтив 8К съдържание, но това много бързо ще се промени. Ако в момента единственият начин да се насладите на пълното изящество на видео с 33 мегапиксела резолюция са няколкото рекламни клипчета (за целта е нужно да ги пуснете през вградения софтуер за възпроизвеждане на файлове в телевизора), то след година-две картинката ще бъде по-различна и 8К ще бъде по-достъпен.

Но имайте предвид, че при сегашното изобилие от 4К съдържание, налично в последното поколение гейм конзоли, в Netflix, Amazon Prime и Youtube, картината на Q950 ще ви порази. Причина за това е квантовият процесор 8K, който превръща съдържанието с по-ниско 1080 или 4К качество в 8К картина.

Също така процесорът оптимизира звука, настройките на изображението спрямо интериора и управлява гласовите команди на телевизора. Изкуственият интелект помага на 8K AI мащабирането да подобри качеството на съдържанието, като подсили точно тези детайли, които са най-важни за цялостното изживяване, като в същото време намали до минимум характерния шум, при upscaling.

Kакво е AI Upscaling

Голямата новост е, че процесорът на телевизора използва т. нар. machine learning, за да анализира милиони изображения във висока и в ниска резолюция, сравнявайки разликите между двете, за да разбере в реално време кога сигналът е с ниска резолюция и да я подобри. Това, което зрителят наблюдава е картина с подобрени детайли, по-остри граници, по-малко шум и гладки форми на обектите. 

Изчислителната мощ и количеството данни, които се трансферират са огромни, съответно, всичко това не би могло да бъде централизирано, облачно решение в реално време, например. Вместо това, изучаването на обектите се предава на телевизорите чрез периодични софтуерни ъпдейти, което пък означава, че 8К телевизорът на Samsung, който закупите сега, ще възпроизвежда още по-добра upscale картина след няколко месеца.

По време на теста, наистина откроихме колко добро е качеството на upscale картината, имайки предвид каква част от нея е „измислена“ от телевизора.

HDR 4000

Едно от най-големите преимущества на QLED технологията на Samsung e феноменалната яркост на техните екрани. Никоя друга технология не е способна да ви предложи толкова ярки цветове. Q HDR 8K е технологията, която ви предлага по-широк диапазон на тъмните и светлите тонове. Важна подробност е, че въпреки, че ще намерите съкращението High Dynamic Range (HDR) на всякакви екрани от всякакви класове, които ще твърдят, че ще възпроизведат по най-добрия начин все по-навлизащото HDR съдържание през Netflix, BluRay дискове или най-новите игри, държим да отбележим, че има огромна разлика между HDR10+ или Dolby Vision формат картина на този Q950 8K QLED телевизор и който и да било друг, защото въпреки, че на теория стандартите са покрити, на практика богатството картината зависи от яркостта на екрана.

Ambient Mode

Това е режим, който ефикасно кара телевизорът ви да се впише във вашия интериор, излъчвайки картина, която е адаптирана за светлината и цвета на стената, зад екрана. Единственото, което потребителят трябва да направи е да избере цвета на боята и да избере текстура или изображение, което му допада и да наблюдава как Q950 се адаптира във вашия интериор.

Вижте видеото, за да научите предимствата на 8К технологията, умният ъпскейл, смарт възможностите, стилният и удобен One Connect Box и другите екстри, които правят ежедневната му употреба в хола истинско удоволствие.

Тагове: