След десетки научнофантастични филми, в които умни машини унищожават човечеството, е малко трудно да гледаме на роботите без мисълта за някакъв апокалипсис. За щастие към днешна дата притежанието на робот означава апокалипсис само за прахоляка вкъщи, ако съдим по робота-прахосмукачка Roomba 886 на компанията iRobot. Той пристига с една мисия, носеща добрина и висока хигиена - да почиства домовете ни, докато ние се занимаваме с нещо друго.

 

Дребен, но функционален

За разлика от Скайнет и всички Терминатор версии, които сме виждали, Roomba 886 няма нищо общо с хуманоидните форми на живот. Всъщност роботът няма много общо и с обикновените прахосмукачки, поне що се отнася до вида си. Моделът, подобно на предшествениците си, напомня на огромна шайба за хокей с височината на чаша за кафе и диаметър 35 см. Горната страна на тази шайба има пластмаса в сив и черен цвят, както и дръжка, с която лесно да пренасяте машината.

Също отгоре са и петте копчета, с които да настроите и да комуникирате с Roomba 886. В центъра е огромен бутон CLEAN, който служи за включване и изключване на машината освен за стартиране на почистване, както става ясно и от надписа. Под него са други четири бутона, които са ключът към по-интересните възможности на този iRobot. С тях настройвате часовника на робота, както и графика му за почистване. Тук са и копчетата, с които карате машината да се върне в зарядната си станция или да се концентрира върху конкретна зона, която да почисти на момента.

 

 

Способен и послушен

Именно настройката на график за почистване прави Roomba 886 незаменим приятел в домашната хигиена. То се случва наистина лесно - избираме дни и часове през седмицата, в които роботът да се активизира, и натискаме окей. Ако часовникът е верен, роботът ще започне почистването си в уреченото време. Същото действие можете да предизвикате ръчно с натискане на бутона Clean. И в двата случая машината се връща в зарядната си станция, когато почисти, батерията му се изхаби или контейнерът й се напълни. Ако искате да прекъснете процеса, можете просто да натиснете Dock, така че да върнете Roomba 886 в станцията на момента.

Най-важното тук всъщност е възможността на Roomba да почисти целия дом, а не само една стая. С функцията Room to Room и включения в комплекта виртуален навигатор можете да дадете указания на машинката. Подобно на различните нива във видеоигра, Roomba 886 почиства едната стая и след като приключи, се прехвърля към следващата, водена от навигатора, поставен до касата на вратата. Ако пък искате машината да почисти само въпросната стая, без да продължи напред, просто включвате навигатора в режим за виртуална стена и Roomba 886 няма да може да премине.

Що се отнася до самото почистване, роботът разчита на iAdapt - система, разработена от iRobot, която включва работата на десетки сензори, анализиращи пространството. Те работят заедно с 40 модела за движение, с които Roomba 886 успява да реагира адекватно на средата си. Благодарение на това роботчето се справя изненадващо добре с почистването около маси, столове и други препятствия, които обхожда от всички възможни страни.

Противно на очакванията, почистването на килими, мокети и други текстилни повърхности е дори по-добро от това на ламинат. Причината вероятно е в двете гумени четки-екстрактори, които се движат една срещу друга и изкарват боклуците и прахоляка измежду влакната на килимите. Освен тях машината има и странична въртяща се четка, която помага най-вече при чистене на ъгли, и голяма всмукателна сила, с които да се адаптира към различните повърхности. Приближаването към Скайнет iRobot изпълняват най-вече със системата Dirt Detector от второ поколение. Както подсказва и името й, тя засича особено мръсните участъци и кара робота да се съсредоточи върху тях.

 

Приятел в нужда се познава

И докато Скайнет успява да се грижи сам за себе си, Roomba 886 има нужда от поддръжка, като iRobot препоръчва това да се прави веднъж седмично. Тук идва уговорката за това, какво е предназначението на този робот. Идеята тук не е да го пуснете веднъж седмично, а по-скоро да го настроите за почистване всеки ден. Така контейнерът няма да се задръсти от минаването на една стая и наистина ще може да не го пипате цяла седмица, а защо не и повече. Освен него трябва да се почиства и въздушният филтър, сензорите, предното колело и страничната четка. Тези действия стават бързо и лесно, като ви трябва само монета, с която да отвиете четката. Малко по-рядко трябва да се почистват и други елементи от машината, което също се случва изненадващо лесно.

Когато освободите терен за Roomba 886, тя се оказва по-добра прахосмукачка, отколкото звучи на хартия. Затрудненията, които може да срещне, са големи предмети, които сте оставили на пода, или своеобразна гора от столове, през които да не успее да се промуши. Бонус тук е, че пространствата под леглата ще са чисти, защото машинката е висока няколко сантиметра, а рисковете включват всмукването на забравени на пода чорапи. Roomba 886 често издава забавни писукания, когато работи, а само след няколко дни с нея може да почувствате странно привързване. Все пак колко хора имат верен приятел, който чисти дома им всеки ден, без да се оплаква от това?