За по-малко от две седмици Apple и Microsoft, две от най-важните компании в съвременната технологична индустрия, се разделиха със Скот Форстал и Стивън Синофски, едни от най-важните си служители и визионери. Детайлите около промените в ръководните постове са толкова сходни, че шегите, според които Microsoft за пореден път копира Apple, звучат почти правдоподобно.

Надали някога ще научим абсолютната истина за това, какви са конкретните причини за отстраняванията, прикрити като напускания по собствена воля, но това не пречи да разсъждаваме по темата. Разбира се, смислените разсъждения се базират на фактологичен фундамент, бил той и малък. В случая той е под формата на вътрешна информация от Apple и Microsoft и непотвърдени, но изключително достоверни слухове. 

Бележат ли с напускането си Скот Форстал и Стивън Синофски началото на нова ера за технологичната индустрия? Надяваме се да стимулираме разсъжденията ви по темата и както винаги ви очакваме в коментарите. 


Гениални гадняри

Скот ФорсталМениджърите с неприятен характер в технологичната индустрия са много повече, отколкото вероятно предполагате. Зад повечето успешни продукти, услуги и дори компании се крият такива. Всъщност изразът "гадняр" ("jerk"), преведен на български, не носи оригиналния си английски заряд. Реалното му значение в случая включва по-скоро човек, който е готов на всичко, за да завърши проект по най-добрия възможен начин и в срок, не е готов на какви да е компромиси и не проявява и капка състрадание към подчинените си. 

Най-известният гадняр в съвременната технологична индустрия определено е Стив Джобс. Дори да не сте чели официалната му биография, вероятно знаете, че служителите на Apple са предпочитали стълбите пред асансьорите, защото няколко секунди неловко мълчание в компанията на Джобс може да им костват работата. Маниакалните, нарцистични и манипулативни черти на iГуруто са причината за абсолютен респект от страната на служителите на Apple и работа с пълна отдаденост. Резултатите са налице. 

Статията продължава на следващата страница.

Скот Форстал, от своя страна, е известен като най-близкия по характер наследник на Джобс. Той идва в Apple заедно със завръщащия се от NeXT Джобс и заедно с главния индустриален дизайнер Джонатан Айв е най-приближеният и ценен от Джобс. Невероятен софтуерен инженер и гениален дизайнер – невероятен фундамент, който да спаси Apple след кризата, наречена Джон Скъли. Форстал е бащата на Mac OS X, съвременната десктоп платформа на Apple, както и на iOS, която няма нужда от представяне. Неоспоримо е, че той има една от най-важните заслуги за метаморфозата на Apple, която за няколко години погребва имиджа на фалиращ гигант и превръща Ябълката в компанията с най-голяма пазарна капитализация в света. 

Форстал прилича на Джобс и по-характер. Според сигурни сведения от бивши и настоящи служители на Apple той е самовлюбен и на моменти дори налудничав. След като знаете това, изгледайте долното видео и се вгледайте в погледа му. Действително в него можем да открием границата между разпалено вдъхновение и маниакалност. Форстал не притежава умението да се вслушва в чужди съвети, освен ако те не са на Джобс, и иска максимален контрол върху продуктите си. Теорията е, че той развива синдрома "моето бебче" по адрес на OS X и iOS и всячески се опитва да контролира намесата на други служители в платформите. 

Случаят със Синофски е стряскащо подобен. След като той оглавява Windows подразделението на Microsoft, за момчетата от Редмънд следват множество успехи. След провала Vista симпатичният на пръв поглед инженер започва кариерата си с Windows 7, който е определян от мнозина като най-добре реализирана версия на операционната система досега. Синофски има основна роля за прокарването на Metro интерфейса във всички продукти на Microsoft, изравяйки го от пепелта на провалилия се плейър Zune. В наши дни той не се нарича Metro, но е в Windows, Windows Phone, Xbox и някои от услугите на Microsoft. Според мнозина Стивън Синофски е връзката между новите идеи в компанията и по-скоро закостенелия Стив Балмър. Безспорно той заедно с Джо Белфиоре е лицето на новата Microsoft

Синофски също е гадняр и също като Форстал се грижи за Windows като за свое родно дете, страхувайки се, че някой ще го научи на лоши навици или дори ще му го отнеме. Възпитаникът на Корнел прави и следващата крачка в желанието си да сложи ръце върху повече подразделения на Microsoft, включително Windows Phone. Самият той отрича това да е истина.

А възможно ли е самият Стив Джобс да има роля в отстраняването на Форстал, макар и без да е между живите? Прочетете на следващата страница.

Всичко си има граници

Копнежът към все повече власт никога не свършва добре, както показва историята. В почти един и същ момент Форстал и Синофски прекрачват границата и забравят, че не са главни изпълнителни директори на компаниите, в които работят, окрилени от мисълта, че са техни спасители. Историите им се развива сходно. 

Докато Стив Джобс е жив, твърдата му ръка покровителства Форстал и мястото му в Apple е сигурно. Нещо повече – младият инженер успява да влезе под кожата на iГуруто и лесно го убеждава в правотата на идеите си. Пример за това е скюоморфизмът. След смъртта на Джобс обаче Форстал остава сам сред океан от врагове както сред служителите на компанията, така и сред инвеститорите. Слуховете твърдят, че почти никой в Apple не го е харесвал, а някои важни хора в Купертино дори били в персонални конфликти с него. Джони Айв например отказвал да присъства на неговите срещи, за да предотврати избухването на скандал, в основата на който вероятно биха били острите различия в естетическите схващания на двамата. 

Теорията, че Форстал е отказал да подпише извинението за Maps в iOS 6, което е причината за уволнението му, е преекспонирана. Това е по-скоро последната капка в отдавна препълнената чаша на търпението на Тим Кук

Стив Джобс, макар и вече покойник, вероятно също има роля в този ход. Преди смъртта си той определя Джони Айв за свой най-близък партньор и приятел, нещо, което не е казвал за никой друг служител на Apple. Гуруто го определя като свой духовен спътник.

Подробностите около отстраняването на Синофски са много по-малко, но е почти сигурно, че инженерът се е опитвал да поеме контрол върху повече подразделения, обнадежден от успеха на всички свои продукти. За няколко години той бе определян като наследник на Стив Балмър и бъдещ главен изпълнителен директор на Microsoft. Сигурно е, че Синофски може да уеднакви богатото продуктово портфолио на Microsoft и да доставя продукти в срок, но в корпоративната култура на компанията е колаборацията между независими екипи. 

Няма как да не си представим какво би се случило, ако Форстал и Синофски основат собствена компания, макар това да е по-скоро в рамките на технологичния хумор. 

Административните промени в Apple и Microsoft със сигурност ще доведат до значителни промени и в продуктите, софтуера и услугите на двете компании. Какви обаче ще бъдат те? 

Очаквайте отговора на този въпрос във втората част на статията "Какво ще се случи с Apple и Microsoft" идната седмица. А дотогава очакваме вашите мнения в коментарите