В последно време един от най-масово употребяваните термини в смартфон сегмента е „флагман“. В резултат дори хората, които не следят отблизо случващото се в света на мобилните комуникации, са наясно какво се крие зад него – телефон с върхови характеристики и респективно висока цена.

Нужно ли е обаче тези две неща непременно да вървят заедно? 

Вижте още: Huawei P20: заслужава ли вниманието ви флагманът в сянка?

Днес твърде малко потребители си дават сметка, че съществува възможност да се сдобият с флагмански модел на достъпна цена, и то без да правят практически никакви компромиси. Ако просто се възползват от специфичните особености в ценовата политика на големите компании – като Huawei например.

Ножът с две остриета

Предполагаме сте наясно, че през последните няколко години всички крупни играчи в смартфон сегмента обновяват продуктовата си гама средно на 6–10 месеца.

Интересен „страничен ефект“ от този цикъл на обновяване – особено напоследък – е, че всяко следващо поколение засенчва модели, излезли буквално преди месеци.
При все, че смартфон технологиите се развиват с фантастично високи, буквално главозамайващи темпове с напредване на времето този процес все пак се забавя. В резултат телефоните – особено тези с върхови характеристики – вече не остаряват морално със скоростта, с която старееха аналозите им преди, да речем, 3, 4 или 5 години.

Така всяка следваща нова генерация без съмнение предлага определено количество подобрения, но от година на година те са все по-малко революционни и все повече еволюционни.

Иначе казано, миналогодишният „флагман“ не престава да бъде „флагман“ само защото е бил заменен от поредния модел в съответната продуктова линия. Той просто се предлага на много по-достъпна цена, отколкото непосредствено след появата си на пазара. Искате примери? Ето няколко.

За кожата на един флагман

Да започнем от там, че големите телекомуникационни компании като Samsung, LG, Xiaomi и, разбира се, Huawei прилагат съвсем целенасочени политики за редукция на цената – особено на флагманските си модели в рамките на жизнения им цикъл.

Причината е, че като цяло пазарното търсене е много трудна за прогнозиране величина заради крайно нестабилния характер на смартфон сегмента. За да избегнат вариант на пазарен дефицит (най-неприятния възможен вариант, в който потребителите желаят да си купят конкретен телефон, но компанията просто няма наличности), телеком корпорациите обикновено залагат максимално оптимистично количество за производство.

При анонса на поредната нова генерация обикновено потребителите масово преориентират търсенето си към най-актуалните модели, но често определени количества от „остарелите“ флагмански модели  все още са налични. За да заинтересуват потребителите си и да ги мотивират да купят именно такъв телефон, компании като Huawei прибягват до един от най-старите методи в търговските наръчници – отстъпка от цената. При това както казахме – съвсем официално.

Флагман на половин цена

Да вземем за пример най-ярките представители на миналогодишната „20“ серия на Huawei и по-конкретно P20/P20 Prо и Mate 20/Mate 20 Pro.

Вижте още: Huawei Mate 20 Pro: този телефон е страхотен

Всеки един от тези модели разчита на хардуер от най-ново поколение – високопроизводителни и ефикасни Hisilicon Kirin 970 или Kirin 980 чипсети с интегриран невронен процесор (Neural Network Processing Unit (NPU)) за ускоряване на ИИ операции. Говорим за функции като уникални фотографски опции – нощен режим, светкавична идентификация на обекта в кадър и автоматичен подбор на оптимални настройки за снимане; интелигентен мениджмънт на батерията и използването й от различните приложения, осигуряващ фантастично дълго време за автономна работа; обща оптимизация на производителността и изпълнение дори на супер тежки приложения като 3D игри с лекота.

Всеки от споменатите модели освен това разполага със специално брандираните Leica камери – една от водещите (и най-стари) компании във фото сегмента – гаранция за недостижимо качество на фото и видео заснемане. Между другото Mate 20 Pro, P20 Pro и P20 все още са на челни места в мега популярната Mobile DxOMark класация (която и в момента е оглавявана от модел на Huawei – актуалния P30 Pro).

Не бива да пропускаме и факта, че всеки от споменатите флагмани (защото на този един етап едва ли има място за съмнение, че говорим за флагмани) предлага възможности за супер бързо зареждане на батерията – между 50 и 70% от капацитета й за 30 минути.
Фантастичният Mate 20 Pro разполага дори с функции за обратно безжично зареждане, т.е. може да зарежда безжично други устройства (iPhone например).

Да си поговорим в цифри

Най-добрата новина тук е, че тъй като всички тези модели се водят „2018 флагмани“, в момента те могат да бъдат закупени на скандално ниски цени. В годината, в която актуалните топ модели с лекота преминават границата от 2000 лева, Huawei например предлагат отличния P20 за едва 799 лева при стартова цена на модела 1249 лева!

Компанията дори пусна обновена версия на P20 в супер атрактивен цвят „Здрач“ (Twilight), който на старта на генерацията беше достъпен само за старшия Pro модел. В този си вариант P20 разполага с 64 GB вградена памет, но се предлага едва за 699 лева.

Топ моделът на 20 поколението, който впрочем беше анонсиран официално само преди 6 месеца, Mate 20 Pro, в момента може да бъде закупен за 1599 лева при стартова цена от 1949 лева.

P20 Pro пък е с 550 лева по-евтин и се предлага за 1099 лева при първоначална цена от 1649 лева.

Имайте предвид обаче, че тези цени могат да варират в известни граници в зависимост от ценовата политика на съответния търговец, който ги предлага, а количествата не са неограничени. Както споменахме в началото обикновено подобни апетитни оферти важат за кратко - в прозореца между поколенията. Така, че когато дойде време за новият Mate 30 (вероятно през есента), едва ли ще намерите миналогодишни флагмани на пазара. 
Което означава, че ако желаете да се сдобиете с отличен телефон с флагмански спецификации, при това на мега атрактивна цена, не бива много да се колебаете.

Още повече, че наближават абитуриентските балове, а предложенията на Huawei са отлична идея за подходящ подарък по случай завършването – в крайна сметка кой младеж в днешно време не мечтае за топ телефон?