Електрическите автомобили все още далеч не са масовият стандарт за коли по пътищата. Въпреки това открай време тяхното присъствие се усеща и опциите на „втора ръка“ пазара само се увеличават. Проблемът е, че закупуването на използван електромобил не е като закупуване на еквивалент с двигател с вътрешно горене. Ето някои неща, които е хубаво да се вземат предвид, преди да се предприеме подобна инвестиция.

 

Проверете състоянието на батерията

Започваме с най-очевидния съвет. Първото нещо, което не бива да пропускате, е да се уверите в здравето на батерията. Това включва дали тя се зарежда с оптимална скорост, колко заряд задържа и как това се отразява на изминатото разстояние. Колкото повече пъти се е зареждала батерията, толкова по-вероятно е да се е износила и да не оперира на 100%. С напредването на технологията деградацията на батериите се превръща във все по-рядко срещан проблем, но ако се интересувате от модел на няколко години, със сериозно разстояние зад гърба си, е по-добре да се уверите, че всичко работи както трябва. Батерията може да бъде сменена, но със сигурност няма да е евтино, а и намирането на сервиз, който да извърши услугата, също може да се окаже истинско предизвикателство.

 

Обърнете внимание как се зарежда

Това ще прозвучи като допълнение към предишния съвет, но вече не говорим за батерията, а порта за зареждане. Различните модели имат вариращи входове за подаване на ток. Трябва да сте наясно какви са те, разликите между тях, дали колата върви с подходящ кабел и кои зарядни станции са съвместими. Най-добрият вариант би бил да си изградите собствена такава, а някои производители дори предлагат субсидии за направата им, но това е само ако купувате нов електрически автомобил.

 

Прочетете гаранционните условия

В зависимост от електромобила, от който се интересувате, е възможно да има опция да удължите гаранцията. Интересното при този тип коли е, че те обикновено имат по два документа. Един, гарантиращ батерията и задвижването, и друг за механични компоненти като окачване и шаси. Също така гаранцията може да бъде два вида – за период от време или за изминати километри. Някои оторизирани сервизи, дори да не са на конкретната марка, също може да ви предложат добри гаранционни условия, но преди всичко проверете настоящите, които по стандарт са с времетраене от 8 години или 100 000 км.

 

Запознайте се със сервизната история

Електрическите автомобили по принцип имат по-малко съставни части от стандартните, така че по презумция би трябвало да има по-малко неща, които да се объркат. Въпреки това не са имунизирани срещу проблеми, затова проверете дали не е имало нужда от поправки в миналото. Вижте кои са били повредените части и дали гаранцията ги покрива за в бъдеще, или ще трябва да ги оправяте със собствени средства. Това не би следвало да е сериозно притеснение, но този съвет важи, независимо какъв тип използван автомобил купувате.

 

Отделете време на всички задължителни детайли

Преди да купите електрическия автомобил, проверете състоянието на чистачките, фаровете, стоповете, износването и подравняването на гумите. Поискайте пробно шофиране и се погрижете да изпробвате всички възможни функции, като отделите специално внимание на спирачките, понеже при някои модели има автопилот, който ги активира сам, затова трябва да са в пълна изправност. Освен това при електромобилите е налично регенеративно спиране, което използва магнитното съпротивление на двигателите, за да забави автомобила и да преобразува кинетичната енергия обратно в електрическа, за да я върне към батерията. Износването на спирачките до голяма степен зависи от това, как е била поддържана и управлявана колата. Вероятността дисковете и подложките да са в отлично състояние е голяма, но по-добре да проверите, отколкото да съжалявате после.

Снимки: Unsplash

Вижте още: Процесорът в новите Tesla Model S и Model X е мощен почти колкото един PS5