По-рано тази седмица Porsche представи актуализирания модел 2025 Taycan. Най-продаваният електрически автомобил на марката е получил множество подобрения - повече мощност, по-голям пробег и по-бързо зареждане са основните от тях. Междувременно инфоразвлекателната система получи своето освежаване - Taycan вече е първият автомобил с най-новата версия, наречена Apple CarPlay+.

Въпреки че Aston Martin и Porsche представиха новата технология миналата година, нямаше много подробности какво точно ще включва актуализацията. Знаехме, че Apple CarPlay+ ще бъде силно интегрирана в системите на автомобила, като обещаваше непрекъсната работа с Apple и пълен контрол на автомобила чрез познат интерфейс. Благодарение на едно от първите ревюта на актуализирания Taycan от Autogefühl получихме по-близък поглед върху новото решение.

След свързване на iPhone с автомобила чрез приложението на Porsche новата функция CarPlay+ става достъпна, макар че донякъде е объркващо, че тя е показана под логото на Porsche. Въпреки ненужно усложнената първа стъпка това, което следва, е доста приятно преживяване.

Започвайки с напълно ново оформление на екрана, имаме достъп до всички функции на автомобила. Вече не е необходимо да бъркаме в контролните уреди на климатика или околното осветление - сега всичко е само на едно докосване и е достъпно на един екран. Прости подобрения като климатичните режими означават настройки с едно докосване в зависимост от нуждите, допълнени с потребителски програми, които се настройват лесно.

Цялата информация, до която обикновено имате достъп от iPhone, вече е достъпна на основния екран на системата за информация и развлечения. Интересното допълнение е приложението Coffee App, което насочва водача към най-близкото кафене по определения маршрут. Навигацията вече се възползва от опцията за живописни маршрути, намирането на най-близката зарядна станция би трябвало да е лесна задача, а автомобилът записва статистически данни за шофирането - най-бързо ускорение, седмични и месечни навици на шофиране и много, много други.

Apple Music също вече е напълно интегрирана и споделя екрана с управлението на радиото - вече няма да се лутате между екрани и приложения. Засега Apple CarPlay+ е ограничена до основния екран на инфотейнмънт системата, но компанията обещава, че със следващата актуализация софтуерът ще може да поеме контрола над арматурното табло и да показва необходимата информация точно пред водача.

Отдавна се очакваше, но CarPlay+ изглежда като достойна стъпка напред в интеграцията на телефона в автомобила. За много шофьори това означава, че няма да е необходимо да учат нови интерфейси, а просто ще свържат iPhone с познатата екосистема. Още от краткия предварителен преглед забелязахме лекотата на използване и логичното придвижване между екрана, като всички функции и приложения са групирани по начин, който има смисъл - нещо, с което много автомобилни производители се мъчат.

Към момента само Porsche и Aston Martin въвеждат Apple CarPlay+ в своите автомобили, като не се знае кои автомобилни производители ще бъдат следващите.

Снимка: Unsplash/Apple

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете