Като феновe на една от най-разпознаваемите марки за суперавтомобили в световен мащаб, често се питаме кога ще видим изцяло електрическо Ferrari да се появи по улиците. Според главния изпълнителен директор Бенедето Виня разработката изпреварва графика.

До появата на расовото возило остават още две години, но италианският производител напредва по-бързо от очакваното.

Миналата седмица Виня обяви резултатите на автомобилния производител за третото тримесечие, а след това добави: "Проектът за първия изцяло електрически модел на Ferrari върви по план, но за някои процеси дори изпреварваме графика".

Според Automotive News Ferrari напредва по-бързо от очакваното по някои технически аспекти на проекта. Това би могло да спести време при разработването на първия електрически модел на Ferrari, тъй като техниците потенциално могат да решават проблемите по-бързо.

На въпрос за привеждането на маржовете на електрическото Ferrari в съответствие с другите модели, Виня заяви, че компанията е "постигнала голям напредък в оптимизацията" и че компанията е направила "голяма крачка напред през третото тримесечие".

Виня се позова на въпрос на анализатора на Morgan Stanley Адам Джонас, който попита кога можем да очакваме да научим кой е партньорът за доставка на батерии.

Засега Ferrari пази много тайни и изглежда, че тази ще бъде още една. Виня каза на Джонас: "Не разкриваме дори доставчика на клетки" за 26 и SF90. "Това е важна част, която искаме да запазим за нас."

Виня не разкри доставчика, но каза, че Ferrari е на път да пусне първия си електрически автомобил през последното тримесечие на 2025 г. Автомобилният производител планира електромобилите да представляват 40% от гамата му до края на десетилетието.

Ferrari изгражда нов завод за електрически суперавтомобили. Обектът ще бъде в родния град на Ferrari - Маранело, Италия, и ще произвежда електрически двигатели, инвертори и батерии за електромобили и хибриди. В него ще се извършва и сглобяване. По-рано Виня заяви, че електронният завод ще бъде готов през юни 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още:  Вече можете да си купите Ferrari с криптовалута в САЩ, ако това ви допада