ARM Holdings е известенa най-вече с ролята си в проектирането на архитектури за микропроцесори, програми средства за тяхното развитие, а system on chip (едночипова система) решенията, построени върху архитектурата ѝ, държат около 90 процента от пазара на процесорите на мобилни телефони. Графичният ускорител Mali пък е третият най-популярен в сегмента.

От друга страна, автомобилният бизнес на ARM е доста по-слабо развит. Въпреки това, компанията лицензира хардуер за коли още от 1996 г. и непряко осигурява голяма част от основата на най-популярните автомобилни чипове.

Днес в опит да засили присъствието си в този привлекателен сегмент, компанията анонсира чипа Cortex-A76AE, който нарича "първия в света процесор, създаден специално за самоуправляващи се коли". Буквите АЕ означават именно “Automotive Enhanced". Произведен по 7nm процес, чипът е предназначен за най-високото ниво на автономност. Той може да управлява камери, сензори и мрежови връзки и работи с операционните системи на Baidu, Linaro, AutoWare и др.

"От историческа гледна точка, производителите на чипове трябваше да направят труден избор за дизайна на чипа, който правеше по-сложно за тях прилагането на функциите за безопасност", каза компанията. "Днес въвеждаме процесор с висока производителност и с най-добро представяне в класа, което е безкомпромисно."

"С процесора и ядра, свързани помежду си, можете да постигнете по-високи нива на безопасност. Всяка операция се проверява автоматично в хардуера. Това е по-бързо от традиционната настройка, където операциите се изпращат на друг чип, за да се провери дали е възникнала грешка".