Шефът на Tesla Илон Мъск актуализира прогнозата си за това, кога очаква в действие да се появят батерии за електрически самолети. Сега той счита, че това може да стане само до 3 - 4 години.

Преди няколко години Мъск, който оглавява както Tesla, така и SpaceX, разкри, че има готов дизайн за електрически самолети с вертикално излитане. Тогава обаче той посочи, че за да работи този дизайн, енергийната плътност на батериите трябва да се подобри. Тогава той спомена праг от поне 400 Wh/kg, докато батериите на Tesla постигаха около 260 Wh/kg.

Дори през миналата година Мъск вярваше, че необходимите за това технически достижения са на поне пет години напред в бъдещето. Сега той очевидно е съкратил необходимия срок, вероятно в светлината на ново откритие на отдела за батерии на Tesla, което обещава да подобри енергийната плътност.

Според учените именно тези нови батерии могат дори да позволят сформирането на електрическа градска авиация, както и да повишат пробега на електрическите коли с още почти 300 км.

Tesla планира да проведе собствен Ден на батерията през септември и да обяви плановете си за ново поколение батерии.

Снимка: Tesla

Виж още: Apple плаща по 25 долара на всеки с умишлено забавен iPhone

 

Тагове: