CES 2022 може и да не се провежда в пълен капацитет, но екипът на Hicomm проследява най-интригуващите новини от събитието. Един от продуктите, който определено ни изненада, е устройството на френската компания Oledcomm, която представи LiFiMAX Tab. Най-обобщено, това е първият Android-базиран таблет, който разчита не на WiFi, а на LiFi.
Президентът на Oledcomm Бенджамин Азулай пояснява: „Таблетът позволява на всички членове на семейството да се свързват с интернет чрез невидима светлина, осигурявайки здрава, стабилна връзка без радиочестота със сигнал, който не може да бъде прихванат извън стаята. LiFiMAXTab е идеален за използване в домашния офис, за родители и деца у дома или в училище“.


LiFiMAX Tab разчита на предлаганите от компанията Access Points, Photonic Antennas и USB донгъли, за да осигури LiFi достъп в рамките на едно домакинство или офис. Това е възможно, защото технологията LiFi (Light Fidelity) ви позволява да свързвате и предавате данни чрез модулиране на светлинни сигнали от източник на светлина. По спецификации LiFi е по-добър от WiFi най-вече защото LiFi има латентност 100 пъти по-бърза от WiFi. Новият таблет от Oledcomm има интегриран LiFi модул със 150 Mbps, като през 2021 година компанията успя да постигне 3 Gbps на разстояние от 1 до 5 метра. Що се отнася до спецификациите, LiFi Max Tab се захранва от процесор MediaTek MTK6762. Разполага с 10-инчов дисплей с резолюция 1920×1200. Таблетът е оборудван с 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет, като не е лишен от 1 USB-C порт, 2 слота за SIM карти, 3.5 мм аудио жак, както и четец на TF карти. Устройството функционира с 8000 mAh батерия. Предвидено е да издържи до 7 часа при сърфиране в интернет. Предвижда се да бъде пуснато в продажба следващия месец на ориентировъчна цена от около 400 евро (без включени данъци).

Снимки: Unsplash/Oledcomm

Виж още: CES 2022 затваря ден по-рано заради новата вълна на пандемията

Тагове: