Добри новини за любителите на електромобилите: електрическите превозни средства може да се наложат по-рано, отколкото си мислим. Всъщност комбинираните им продажби в САЩ, Китай и Европа се очаква да надминат всички други продажби на машини със стандартни двигатели до 2033 г. според последния анализ на мултинационалната мрежа за професионални услуги EY.

Последните прогнози показват, че Европа ще бъде първата, която ще достигне новата автомобилна ера през 2028 г., когато се очаква продажбите на EV да надминат тези на другите задвижващи опции. Китай трябва да последва тренда през 2033 г., докато САЩ ще го достигнат до 2036 г. Но докато се очаква Европа да задържи първото място до 2031 г., Китай ще вземе първенството от 2032 до 2050 г.

Забележително е, че EY прогнозира, че до 2045 г. продажбите на е-коли ще засенчат тези на техните конвенционални конкуренти, които ще отчетат по-малко от 1% от общите продажби.

Този сценарий не изглежда неоправдано оптимистичен, ако вземем предвид новите обстоятелства, възникнали в автомобилния свят. Първо, има значителна национална регулаторна подкрепа. За да назовем само няколко примера, новата американска администрация обяви стимули за закупуване на електромобили и развитие на инфраструктура за зареждане. По същия начин много страни от Европа, включително Норвегия, Германия, Италия и Холандия, предлагат субсидии или други непарични стимули. Същото важи и за Китай.

На второ място, повечето производители на автомобили подкрепят EV прехода не само като произвеждат електрически автомобили, но и като определят свои собствени времеви рамки за постепенно отпадане на бензиновите и дизеловите двигатели.

Така че ще отбележи ли 2045 г. официалната победа на електромобилите? Вероятно, но не е изключено това да се случи дори още по-рано.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Ако имате този iPhone, сърцето ви може да бъде изложено на риск