Прекратените поръчки на Tesla Model 3 набират застрашителна скорост в последните няколко седмици. Според компанията Needham & Co. исканията за връщане на депозита за новата електрическа кола на достъпна цена вече надвишават заявките за купуването ѝ, съобщават от CNN.

В свой анализ за инвеститори анализаторите от Needham & Co. посочват няколко ключови фактора за отказа от предварителни поръчки, включително по-дългия период за доставка, прекратяването на данъчната отстъпка от 7500 долара и това, че Tesla все още няма налична нито една кола от базовата версия от 35 000 долара за продажба.

Средно една на всеки четири поръчки за Tesla Model 3 е прекратена, което е два пъти повече спрямо миналата година. Потребителите трябва да платят депозит от хиляда долара за резервация на колата, който компанията връща при отказ. След това трябва да платят още 2500 долара за избор на конкретна версия, а остатъка плащат при доставката на колата. Времето за чакане за получаване на Tesla Model 3 е от 4 месеца до 1 година и купувачите на базовия модел може да чакат чак до 2020 г.

От своя страна Tesla отрича това, че отказите изпреварват новите поръчки, и твърди, че е актуализирала времето за чакане, което вече е от 6 до 9 месеца. Анализаторите посочват още, че продажбите на Tesla Model S и Model X също са слаби, особено при нарастващата конкуренция на традиционните луксозни марки.