Главният стратег на Volkswagen Михаел Йост обяви, че дори продължителен спад на цените на петрола няма да забави прехода на компанията към електрически коли. Подобно на повечето големи компании в бранша, Volkswagen има дългосрочни цели за околната среда, които няма да бъдат променени от по-ниските в краткосрочен план цени на бензина. Според Йост единственият начин за ефективно редуциране на вредните емисии са е-колите.

В резултат на негативното влияние на коронавируса върху глобалната икономика в последните дни търсенето на горива спадна доста и цените на петрола се сринаха с една четвърт от обичайните си стойности. В САЩ бензинът падна на най-ниската си цена от началото на годината – 2.30 долара. Но според Volkswagen тези тенденции са временни и няма да отклонят компанията от нейната основна цел.

„Спадът в цените на петрола и бензина може да продължи от месец до цяла година. В дългосрочен план обаче петролът няма да стане по-евтин и целите ни за намаляване на СО2 емисиите няма да се променят. Нашата ясна задача е да станем СО2 неутрални до 2050 г. и стратегията ни за е-коли няма алтернатива“, категоричен е Йост.

В момента Volkswagen разработва последния си набор от коли, работещи само с двигатели с вътрешно горене за масовия пазар. Те ще излязат в продажба до 2026 г., след което цялата стратегия на Volkswagen ще бъде базирана на е-коли, допълвани от хибридни модели.

Виж още: Да работиш в Tesla: по-опасно, отколкото смятате

Тагове: